Protest zaposlenih na FCJK, pozvali Bratić da se okane pritisaka

Okupljeni tražili da se izvrše obaveze prema fakultetu, ili će u suprotnom organizovati još masovniji protest u Podgorici

5252 pregleda 28 komentar(a)
Cetinje (Ilustracija), Foto: Prijestonica Cetinje
Cetinje (Ilustracija), Foto: Prijestonica Cetinje

Profesori Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) organizovali su danas u 12 sati protest ispred zgrade bivšeg Ministarstva kulture na Cetinju zbog, kako je saopšteno, obustave finansiranja i ukidanja zaštitarske službe.

Pozvali su resornu ministarku Vesnu Bratić da se okane pritisaka i izvrši obaveze prema fakultetu, ili će u suprotnom organizovati još masovniji protest u Podgorici.

Na skupu su viđeni transparenti: “Izdajemo knjige, a ne državu“, “Vratite nam stražare“, “Vjera i nauka ne idu zajedno“, "Zdravko, uzmi vakcinu na eks", "Grobnica za FCJK", "O jadu ćemo vas zabavit", "Prohujalo sa Spajićem"...

Dekan FCJK Adnan Čirgić ocijenio je da je taj fakultet na većem udaru nego sve ostale naučne ustanove, te rekao da je glavna "krivica" FCJK što funkcioniše u zemlji čija vlast, kako je rekao, ne priznaje ni svoj jezik, književnost i kulturu.

Cetinjski list prenosi da su se zaposlenima na fakultetu pridružili i građani.

Iz FCJK su ranije naveli da Vlada tri mjeseca ne isplaćuje novac za funkcionisanje te visokoškolske ustanove i da je u novembru Fakultetu oduzeta stražarska služba.

Zgrada bivšeg Austrougarskog poslanstva, stara više od 120 godina je, kako su naveli, kao prvorazredno kulturno dobro ostala nezaštićena.

Iz FCJK tvrde da Vlada ne priznaje postojanje crnogorskog jezika i da zato nastoji da zatvori tu visokoškolsku ustanovu.