Struju na katunu čekaju skoro dvije decenije

Na ovom dijelu planine Konjsko boravi preko 50 domaćinstava od maja do novembra, a tu su i oni koji borave tpovremeno. Elektrifikacijom pomenutog područja broj domaćinstava bi se višestruko uvećao”, istakao je Đurović

2748 pregleda 3 komentar(a)
Katun Konjsko, Foto: NVO Zagrad Montenegro
Katun Konjsko, Foto: NVO Zagrad Montenegro

Nevladina organizacija “Zagrad Montenegro” iz Nikšića traži od Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) da nastavi sa realizacijom projekta snabdijavanja električnom energijom planinske visoravni Konjsko.

Riječ je o projektu koji je urađen 1992/93.godine i u okviru koga je realizovan početni dio prve faze. Kako objašnjava predsjednik NVO “Zagrad Montenegro” Ivan Đurović, Elektroprivredi su se obratili na zahtjev poljoprivrednika sa područja nikšićke Župe koji od maja do novembra borave na katunu Konjsko.

Prvi dopis su poslali sredinom septembra i kako nijesu dobili odgovor, nedavno su se ponovo obratili izvršnom direktoru EPCG Nikoli Rovčaninu, od koga očekuju adekvatnu reakciju i rješavanje aktuelnog dvodecenijskog problema.

”Prilazni put za Konjsko vodi iz pravca Nikšića preko župskih naselja Oblatno i Zagrad, u ukupnoj dužini od 18 kilometara. Кroz Konjsko se pruža glavna putna trasa koja vodi do Kapetanova jezera i planine Lukavice”, kazao je Đurović.

Projekat za srednje i niskonaponsku mrežu urađen je 1992/93. godine i u okviru početne faze projekta postavljeni su stubovi na 10 kV mreži koja se pruža od trafostanice koja se nalazi u mjestu Trešnjica, preko katuna Zeleni brijeg, do katuna Ckladna. Ukupna dužina mrežne trase je šest kilometara.

”Naš zahtjev se odnosi na to da se pusti električna energija na dijelu katuna Konjsko gdje su postavljene žice i stubovi, koji su prema našim saznanjima funkcionalni. Na ovom dijelu planine Konjsko boravi preko 50 domaćinstava od maja do novembra, a tu su i oni koji borave tpovremeno. Elektrifikacijom pomenutog područja broj domaćinstava bi se višestruko uvećao”, istakao je Đurović.

Kako je kazao, konačna realizacija projekta bi se višestruko pozitivno reflektovala u pogledu ruralnog turizma, poljoprivrede i drugih privrednih djelatnosti.

Bonus video: