Sportski novinari bez pripravničkog

Naime, ponude poslodavaca na koje ih je sistem upućivao odnosile su se na sportske trenere, a ne na sportske novinare (poput ragbi i rukometnog kluba, teretane, čak i prosvjete), ili pak na studente koji su završili program Fizička kultura i fizičko vaspitanje djece

3453 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, njih šestoro, koji su ove godine završili za sportske novinare (program Sportski novinari i treneri, modul Sportski novinari) nijesu mogu da se prijave za program stručnog osposobljavanja kako bi odradili pripravnički.

Naime, ponude poslodavaca na koje ih je sistem upućivao odnosile su se na sportske trenere, a ne na sportske novinare (poput ragbi i rukometnog kluba, teretane, čak i prosvjete), ili pak na studente koji su završili program Fizička kultura i fizičko vaspitanje djece. Oni su mogli da se prijave za te ponude, ali ne i za one koje se odnose na sportske novinare, dok su to mogli da urade studenti koji su sportsko novinarstvo završili po starom programu.

Obraćali su se više puta Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta i nakon slanja iz jedne kancelarije u drugu i telefonskih razgovora, rečeno im je da će to biti ispravljeno i da će i njima biti omogućeno da se prijave da odrade pripravnički kao sportski novinari.

”To rješenje je bilo da je izašlo nekoliko novih ponuda koje su se opet odnosile na trenere, a ne na sportske novinare. Čak su nam u resornom ministarstvu rekli da ne možemo sa 30 kredita da imamo istu ponudu kao oni što su studirali tri godine. Mi imamo 180 položenih kredita, nismo završili kurs novinarstva i dobili diplomu na lijepe oči. Po njihovom, kao da nismo išli prve dvije godine. Kada smo ih pitali kako to da imamo ponudu za fizičku kulturu, rečeno nam je da to sistem uparuje studijske programe, a ne module, pa tako ispada da sa navodnih ‘30’ kredita ne možemo da konkurišemo za sportsko novinarstvo, a možemo sa nula kredita za fizičku kulturu”, kazali su “Vijestima” sportski novinari koji čekaju da da im se pruži šansa da to i u praksi budu, a ne samo na papiru.

Dok se njih petoro prijavilo za program stručnog osposobljavanja u nadi da će ih “upariti” sa adekvatnim poslodavcem, jedan od njih čak ni to nije uspio “obijajući” pragove nadležnih institucija i pokušavajući da dokaže da i oni imaju ista prava kao i sportski novinari koji su završili po starom programu, jer su i jedni i drugi imali iste predmete iz novinarstva

”Obratili smo se molbom i ministarki Vesni Bratić ali odgovor još nijesmo dobili. Iskreno se nadamo da će ovaj problem biti riješen i da će nas šestoro dobiti mogućnost da odradi pripravnički u struci”, kazali su svršeni studenti sportskog novinarstva.

”Vijestima” su iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta odgovorili da će studenti sportskog novinarstva “biti ručno upareni sa odgovarajućim poslodavcem, tako da neće ostati bez pripravničkog, a da će to biti naknadno urađeno, kako su studenti i obavješteni”.

Bonus video: