Borovinić Bojović: Poseban osvrt na oporavak kao krajnji cilj svih koji su u problemu zavisnosti od droga

"Ministarstvo zdravlja će inicirati i snažno promovisati značaj teme oporavka u cilju podizanja svijesti i preveniranja stigme i diskriminacije u odnosu na osobe koje su u tretmanu bolesti zavisnosti i njihovog povratka u radni kontekst kao korisne članove društva i porodice", kazala je Borovinić Bojović

2980 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: NVO Preporod
Sa konferencije, Foto: NVO Preporod

Nevladina organizacija (NVO) "Preporod" je pod pokroviteljstvom Svjetske federacije za borbu protiv droga WFAD, organizovala konferenciju "Politička volja - Mogućnosti za unaprijeđenje nacionalnog odgovora na zloupotrebu psihoaktivnih supstanci sa specifičnim osvrtom na oporavak".

Konferenciju, kojoj su prisustvovali predstavnici najuticajnijih političkih subjekata iz redova partija koji participiraju u radu Skupštine Crne Gore, otvorila je ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović.

"Vlada Crne Gore, bez dileme ima snažnu političku volju, da se zajedničkim djelovanjem više resora, posveti unapređenju stanja u ovoj oblasti, sa posebnim osvrtom na oporavak, kao krajnji cilj i željeni ishod izlaska svih osoba koje su u problemu zavisnosti od droga", kazala je, između ostalog, ministarka zdravlja.

Istakla je da zloupotreba droga i brojne ozbiljne posljedice koje ona uzrokuje, predstavljaju stalni izazov za sva društva i države, i da taj izazov zahtijeva multisektorski kontinuirani odgovor, gdje doprinos moraju dati pojedinci, porodica, lokalna zajednica, vladine institucije, javni i civilni sektor, mediji, međunarodne organizacije i ostali.

"Ministarstvo zdravlja će inicirati i snažno promovisati značaj teme oporavka u cilju podizanja svijesti i preveniranja stigme i diskriminacije u odnosu na osobe koje su u tretmanu bolesti zavisnosti i njihovog povratka u radni kontekst kao korisne članove društva i porodice", kazala je Borovinić Bojović.

Prema riječima direktora “Preporoda” Jovana Bulajića posebno raduje što je skup bio "tačka saglasja i ujedinjenosti predstavnika svih političkih partija, koji po pitanju drugih tema koje opterećuju crnogorsko društvo imaju vrlo oprečne stavove, koji po pravilu dovode do ozbiljnih konfrontiranja".

Kako se navodi u saopštenju za javnost, predstavnici političkih partija koji su prisustvovali konferenciji bili su u potpunosti otvoreni za konstruktivne predloge i ponudili su svoje resurse kao mogućnost za iznalaženje načina za prevazilaženje problema u oblasti zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

Na konferenciji su bili predočeni primjeri dobre prakse iz regiona, koje su predstavili Milan Pekić, direktor Kancelarije za borbu protiv droga Srbije, dr Ivan Ćelić, član saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatske, Elmedin Muratbegović, profesor na katedri za Kriminologiju na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Skupu su se obratili i stručnjaci iz Crne Gore u ovoj oblasti, predstavnici Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Doma zdravlja Podgorica, Uprave policije, JU Kakaricka gora, kao i predstavnica CAZAS-a.

"Zavisnost je problem zbog kojeg umire crnogorska mladost, a da pri tome sama problematika nikada nije bila tretirana u mjeri srazmjernoj veličini problema. Uvjeren sam da se kroz sinhronizovanu političku volju mogu unaprijediti okolnosti kako bi se odrastanje generacija koje dolaze za nama odvijalo u što bezbjednijem i organizovanijem okruženju", kazao je Bulajić i zahvalio se svima na iskazanoj želji da ujedinjeni pokušaju pomjeriti stvari na bolje-

Konferencija je održana u cilju obilježavanja Mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti a u sklopu regionalnog projekta "Biram Oporavak".

Projekat "Biram Oporavak" sprovode tri organizacije iz regiona, "Preporod" iz Crne Gore, "Proslavi Oporavak" iz Bosne i Hercegovine i "Izlazak" iz Srbije, u partnerstvu sa Svjetskom federacijom za borbu protiv droga WFAD.

Bonus video: