Kažnjen Pomorski saobraćaj: Brod remontuju van brodogradilišta

Pomorski saobraćaj je prije dva dana svoj trenutno zvanično neregistrovani trajekt „Kamenari“ doveo u Lepetane, gdje je brod vezan na dijelu tamošnjeg trajektnog pristaništa
403 pregleda 4 komentar(a)
Trajekt Kamenari, Foto: Siniša Luković
Trajekt Kamenari, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 03.11.2017. 13:52h

Inspekcija sugurnosti plobidbe Lučke kapetanije Kotor zabranila je juče izvođenje remontnih radova na trajektu „Kamenari“ kompanije Pomorski saobraćaj iz Herceg Novog, i pokrenula prekršajni postupak protiv te firme.

Naime, Pomorski saobraćaj je prije dva dana svoj trenutno zvanično neregistrovani trajekt „Kamenari“ doveo u Lepetane, gdje je brod vezan na dijelu tamošnjeg trajektnog pristaništa. Na palubi broda nalazi se kompresor i dio pneumatskih alata za čekićanje zarđalih djelova brodske palube i konstrukcije, sa kojima su u protekla dva dana nekolicina radnika skidali koroziju i staru boju sa palube, pripremajuči je za farbanje.

Izvođenje obakvih radova inače, prema važećim propisima nije dozvoljeno nigdje osim u brodogradilišnim lukama, zbog čega je po prijavi mještana koji su se žalili na buku i prašinu, Inspekcija sigurnosti plovidbe juče izašla na lice mjesta, napravila zapisnik i foto elaborat i pokrenula prekršajni postupak protiv brodovlasnika kojem će bii naplaćena novčana kazna „Kamenari“ je jedan od ukupno šest trajekata u floti Pomorskog saobraćaja, monopolističke kompenije koja održava jedinu trajektnu liniju u državi na rrelaciji Kamenari - Lepetane preko tjesnaca Verige u Boki.

Po odluci Savjeta za privatizaciju Vlade Crne Gore, firma Pomorski saobraćaj čiji je većinski vlasnik tada bio Fond penzijskog i invalidskog osiguranja, privatizovana je bez tendera, prodajom državnih akcija na berzi.

Kupoprodajni ugovor je potpisan 2004, sa firmom “Pro House” iz Podgorice u vlasništvu predsjedniku DPS i bivšem premijeru Milu Đukanoviću bliskog biznismena Duška Bana.

Dobar dio svojih obaveza prema državi u ovoj transakciji, ta firma je platila obveznicama stare devizne štednje. Dvije trećine „Pomorskog saobraćaja“ formalno pripadaju „Pro House-u“, dok je vlasnik ostatka akcija Duškov brat Dejan Ban koji je i izvršni direktor kompanije sa sjedištem u Kamenarima.

Bonus video: