Flamingos samotnjak pronađen mrtav

Samo nakon pet dana šepurenja rijekom Bojanom, harizmatična ptica pronađena je na ušću desnog rukavca u more, baš tamo gdje i aterirala 14. novembra

12077 pregleda 3 komentar(a)
Flamingos ranije uslikan na Bojani, Foto: Privatna arhiva
Flamingos ranije uslikan na Bojani, Foto: Privatna arhiva

Iako je izgledalo da bi priča o flamingosu na Bojani mogla imati srećan kraj, desilo se ono što je malo ko očekivao ili želio - samo nakon pet dana šepurenja rijekom, harizmatična ptica pronađena je mrtva na ušću desnog rukavca u more, baš tamo gdje i “aterirala” 14. novembra i istog dana postala svojevrsna atrakcija pozne jesenje idile živopisne rijeke.

Ptica se prvo pojavila kod jednog od restorana na ušću Bojane sa lijeve strane, a zatim je krenula u obilazak ostalih kućica na radost malobrojnih stanovnika.

”Trećeg dana sam je našla tačno ispred terase naše kućice, gdje je boravila čitava dva dana bez ikakvog straha. Našeg divnog gosta nijesu uznemirili ni psi koje posjedujemo, niti njihovo lajanje, prolaznici i ljudi, pa čak ni mi ukućani”, napisala je u poruci novinaru “Vijesti”, povremena žiteljka Ade koja nije željela publicitet.

Kazala je da su o tome obaviješteni CZIP, Green home i druge organizacije koje se bave životnom sredinom.

”Nama je zaista bilo predivno da nam bude ispred kućice iako smo znali da to nije njegovo prirodno stanište. Nažalost, sjutradan je pronađena mrtva na ušću, ne znamo kako i zbog čega”, kazala je ona.

Ostaci flamingosa nađeni u rijeci
Ostaci flamingosa nađeni u rijeci foto: Privatna arhiva

Drugi sagovornik “Vijesti” kazao je da bi se po perju moglo zaključiti da je riječ o mlađoj jedinki.

”Hiljadu stvari moglo je da pođe naopako. Ali da mu se tu nije dopalo, vjerovatno bi odletio. Obično u ovakvim situacijama presudi obijesni ljudski faktor”, kazao je on.

Ornitolog Darko Saveljić kazao je da se na osnovu fotografija može zaključiti da je u pitanju jednogodišnja jedinka.

”To je ovogodišnja jednika, ali sigurno nije izležena kod nas. Oni se izlegu i šetaju Mediteranom. Možda je došla iz Ravene, Izmira, pa je bila iscrpljena”, kazao je Vijestima Saveljić.

Flamingosi su simboli ulcinjske Solane i za mnoge posjetioce tog Parka prirode najljepši doživljaj je posmatranje kolonija te rijetke ptice.

Solana je inače dom za oko 250 vrsta ptica koje stalno ili povremeno borave na prostoru bivše fabrike soli, ali flamingosi imaju poseban status. Njima je nedavno posvećen i mural na fasadi zgrade u strogom administrativnom centru grada, u blizini kružnog toka kod zgrade Opštine.

Nedavno se u Bojani brčkalo oko 30 pelikana što su i ornitolozi okarakterisali kao rijetku pojavu.

Flamingosi žive u jatima, ali je prelijepi bojanski “odmetnik”, na rijeku, među ljude, drsko došao sam. Kažu ljubitelji rijeke i ostrva, da se ni to često ne dešava na Bojani...

Bonus video: