Kolašin: Saniraju Partizansko spomen-groblje

Za izradu konzervatorskog projekta i sprovođenje mjera Opština Kolašin će izdvojiti 39.000 eura

3603 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Saniranje pojedinih oštećenih djelova Partizanskog spomen-groblja na Brezi biće završeno naredne godine, najavljuju iz kolašinske lokalne uprave.

Za izradu konzervatorskog projekta i sprovođenje mjera na objektu memorijalne kulturne baštine - Partizansko groblje Opština će, kako je planirano nacrtom Odluke o budžetu, naredne godine izdvojiti 39.000 eura.

Ti radovi, kažu u Opštini, dio su relizacije aktuelnog Strateškog plana razvoja, kojim je kao jedan od prioriteta definisana zaštita i promocija kulturnog nasljeđa.

U lokalnoj upravi objašnjavaju da je došlo do oštećenja na tom kompleksu, pa je neophodno pojedine djelove sanirati.

”Registrovana su oštećenja centralne staze, podijuma među stubovima, kao i spoljašnja oštećenja spomenika... Neophodno je obnoviti i slova na spomenicima, jer su neka izblijedjela i nijesu dobro vidljiva. Partizansko groblje je objekat memorijalne baštine i ima veliku identitetsku važnost za lokalno stanovništvo”, kažu u Opštini.

Na poljani na kojoj je sada spomen-groblje, u periodu od marta 1942. do maja 1943. godine, strijeljana su 72 rodoljuba iz svih krajeva Crne Gore. Oni su prethodno tamnovali u zloglasnom kolašinskom zatvoru. Poslije rata urađene su 204 humke sa imenima strijeljanih i poginulih partizana i podignut je spomen-kompleks, prema idejnom rješenju slikara Momčila Vujisića.

Opština planira da naredne godine izdvoji dodatnih 1.000 eura i za, kako piše u nacrtu Odluke o budžetu, izgradnju spomen-obilježja. Međutim, nije precizirano o kakvim spomen-obilježjima je riječ.

Bonus video: