Agencija pokrenula potupak preventivne zaštite Valdanosa i Maslinade

Navode da se posljednih mjeseci vrši intenzivna gradnja li priprema za gradnju objekata pa bi donošenjem ovog Akta, do donošenja Akta o formalnoj zaštiti, bila zabranjena bilo kakva gradnja u Maslinadi. Očekuje se zaštita više od 200 ha maslinjaka

7323 pregleda 2 komentar(a)
Valdanos, Foto: Shutterstock
Valdanos, Foto: Shutterstock

Agencija za zaštitu životne sredine aktivirala je na zahtjev Opštine Ulcinj član 37 Zakona o zaštiti prirode i pokrenula postupak preventivne zaštite Valdanosa i Maslinade u Ulcinju.

Iz Agencije su kazali da će izvještaj koji će poslužiti kao osnov donošenju Akta o preventivnoj zaštiti biće gotov u prvim danima decembra i biće dostavljen Opštini Ulcinj na usvajanje.

"Dosadašnji instrumenti zaštite su se pokazali nedovoljnim jer se u maslinjaku Valdanos posljednjih mjeseci vrši intenzivna gradnja li priprema za gradnju objekata pa bi donošenjem ovog Akta, a koji bi važio najviše tri godine, do donošenja Akta o formalnoj zaštiti, bila zabranjena bilo kakva gradnja u Maslinadi. Očekuje se zaštita više od 200 ha maslinjaka", navode iz Agencije.

Akt podrazumijeva, a što se nalazi i u Prostornom planu Opštine Ulcinj, zabranu izgradnje objekata, zabranu sječe maslinjaka i aktivnije održavanje terasa i suvomeđa kako bi se spriječila erozija, s obzirom da su masline na strmim padinama.

Navode da je Maslinada Ulcinj sa uvalom Valdanos prepoznata u Crnoj Gori kao ambijentalna cjelina sa procjenom od oko 80 hiljada stabala, od kojih su neka starija od 1800.

"Gotovo 18.000 maslina prosječne je starosti oko 800 godina."

Zakonom o maslinarstvu Crne Gore u članu 2 navodi se da maslinjaci čine dobro od opšteg interesa i uživaju posebnu zaštitu a u drugom stavu ovog člana se dalje navodi: “Maslinjak, "Maslinada Valdanos" u Opštini Ulcinj, "Stara maslina" u Opštini Bar i "Velja maslina" u Opštini Budva uživaju zaštitu u skladu sa programom posebne zaštite masline koji donosi Ministarstvo, na predlog naučne ustanove”.

Bonus video: