Milašinović pravio čistku imovinskih kartona

Bivši pomoćnik direktora nalagao brisanje izvještaja pojedinih javnih funkcionera, Agencija utvrdila na osnovu inicijative zviždača Denisa Hota

29624 pregleda 9 komentar(a)
Milašinović, Foto: SAVO PRELEVIC
Milašinović, Foto: SAVO PRELEVIC

Iz registara Agencije za sprečavanje korupcije, po nalogu bivšeg vršioca dužnosti direktora Sava Milašinovića, brisani su izvještaji o prihodima i imovini pojedinih javnih funkcionera. To stoji u dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid.

Iz Agencije su kazali da se to nije smjelo uraditi, ali da nisu mogli pokrenuti disciplinski postupak protiv Milašinovića jer više nije na njihovom spisku zaposlenih. Milašinović se nije izjasnio do zaključenja ovog broja.

Agencija je utvrdila da je došlo do brisanja imovinskih kartona prilikom postupanja po prijavama zviždača i bivšeg zaposlenog podgoričke “Čistoće” Denisa Hota.

Hot je prijavio da dvoje pomoćnika direktora “Čistoće” Vojin Katnić i Slobodanka Čabarkapa nisu dostavili imovinske kartone, a koje su bili dužni po Zakonu o sprečavanju korupcije.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da najmanje jednom godišnje dostavi redovan godišnji imovinski karton do 31. marta.

Hot je, međutim, dobio početkom mjeseca odluku da njih dvoje nisu prekršili Zakon, uprkos tome što u registru nema njihovih kartona. U obrazloženju odluke koju potpisuje direktorica Jelena Perović navodi se da su njih dvoje od “strane zaposlenog u Agenciji dobili uputstvo da nemaju status javnog funkcionera”, pa prema mišljenju Agencije nisu bili dužni da dostave kartone.

Katnić i Čabarkapa su kazali da su dostavljali kartone Agenciji, ali da su u konsultaciji sa kolegama saznali da možda nisu imali tu obavezu, pa su se sastali sa tadašnjim pomoćnikom direktora. Tada im je rečeno da nemaju status javnih funkcionera i da će njihovi kartoni “biti uklonjeni sa sajta Agencije kako ne bi pravili zabunu”.

ASK
foto: Screenshot

Ponovili su da su objaviješteni od Milašinovića da nisu javni funkcioneri “a da je ovakvo pravno tumačenje bilo stav Agencije, koji je zvaničan potvrđuje i činjenica, da su izvještaji naknadno izbrisani iz zvanične evidencije kao suvišni i nepotrebni”.

Perović je cijenila njihove navode da im je od strane Milašinovića rečeno da nemaju status javnog funkcionera, pa je naišla da su istiniti, “a ovo iz razloga jer su potvrđeni materijalnim dokazom – mailom (9. april 2019. godine) kojim je načelniku IT sektora naloženo od strane tadašnjeg pomoćnika direktora da sa sajta Agencije ukloni izvještaje” za dvoje pomoćnika direktora podgoričkog preduzeća jer nemaju status javnog funkcionera.

Uvidom u službenu evidenciju javnih funkcionera, međutim, utvrđeno je da je Katnić u njoj od početka 2016. godine, a Čabarkapa od kraja 2017. godine.

”Agencija za svaku preduzetu radnju ima jasne procedure i pravila. U slučajevima kada rukovodstvo smatra da neko nije javni funkcioner, takav stav se mora obrazložiti kroz odluku. U slučaju koji ste naveli, to je izostalo. Postoji samo nalog IT sektoru da se obrišu dva imovinska kartona, po kome nije trebalo da se postupi. Ne podržavamo bilo kakvo kršenje procedure, niti izigravanja propisa, ma koji motivi stajali iza takvih postupaka”, kazali su “Vijestima” iz Agencije na pitanje kako komentarišu potez Milašinovića i da li podržavaju njegovo postupanje.

Agencija će, takođe, na osnovu pitanja “Vijesti” provjeriti da li je bilo još slučajeva brisanja kartona.

Na pitanje da li je Milašinović sankcionisan, iz Agencije su kazali da on više nije zapošljen u toj instituciji “što nas je spriječilo da protiv njega pokrenemo disciplinski postupak”.

Iz Agencije su kazali da je njemu radni odnos prestao 21. jula, nakon što mu je, poslije isteka mandata, ponuđeno mjesto samostalnog savjetnika I, koje nije prihvatio. “Milašinović je polovinom avgusta podnio tri tužbe protiv Agencije radi poništavanja akta kojim je obaviješten da mu je radni odnos prestao zbog isteka mandata”, kazali su “Vijestima” iz Agencije.

Ova institucija je i ranije donosila sporna mišljenja, kao ono s početka 2019. godine da savjetnici predsjednika države nisu javni funkcioneri. Za razliku od njih, kao javni funkcioneri vodili su se savjetnici i predsjednika Vlade i Skupštine Crne Gore.

Sporno mišljenje je promijenjeno početkom ove godine i po njemu su i savjetnici predsjednika države javni funkcioneri.

Hot: Ispitati da li je greška namjerna ili ne

Hot smatra da bi bilo zanimljivo čuti mišljenje nekog iz reda uglednih pravnika, jer se radi u situaciji da pomoćnik direktora Agencije ili nije poznavao zakon ili je “svjesno napravio ‘grešku’ iz obrazloženja odluke”.

”Dalje, potpuno mi je nejasno zašto je Agenciji trebalo više od 12 mjeseci da odluči po zahtjevima, pogotovo ako se ima u vidu obrazloženje odluke, jer se jasno vidi da se radilo o veoma jednostavnoj situaciji. Na ovaj način je propušteno da javni funkcioneri u skladu sa zakonom dostave izvještaje za 2020. godinu. Takođe, nejasno mi je i zašto Agencija nije provjeravala izvještaje koji su, kako se navodi u obrazloženju, izbrisani, jer svakako mora postojati trag o predatim izvještajima”, kazao je on za “Vijesti”.

Hot ima status zviždača, a Agencija je po njegovim inicijativama donijela odluke o kršenju Zakona u slučaju direktora “Čistoće” Andrije Čađenovića i većine članova Odbora direktora ovog podgoričkog preduzeća – Miodraga Kostića, Isena Gašija i Đura Šabana.

Direktorica Agencije je u odluci naložila Katniću i Čabarkapi da dostave imovinske kartone u roku od 30 dana od dana prijema mišljenja. Čabarkapa je to već uradila, vidi se u registru Agencije.

Ona je prijavila, između ostalog, da je vlasnica stana od 48 i polovine stana od 49 metra kvadratnih koje je stekla kupovinom, kao i naslijeđenu petine kuće i pomoćnih zgrada ukupne površine 153 metra kvadratna.

Prijavila je i da ima oročenu štednju od 18.172, a na tekućim računima i nepune 22.000 eura. Ona nije dala saglasnot za uvid u bankaraske račune.

Bonus video: