Herceg Novi: Prosvjetni radnici dobili ključeve stanova

"Ovaj model mogao bi da bude primjenjiv i na druge opštine kako da rješavaju važno pitanje obezbjeđenja krova nad glavom", kazao je Šehović
108 pregleda 1 komentar(a)
stanovi Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
stanovi Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 03.11.2017. 13:01h

Do stanova po po povoljnim kreditnim uslovima došla su 34 prosvjetna radnika, kao i zaposleni u Centru bezbjednosti Herceg Novi, u Domu zdravlja i pravosuđu. U prisustvu ministra prosvjete Damira Šehovića njima su danas uručeni ključeve za stanove koji su izgrađeni u hercegnovskom naselju Topla 2.

Profesor matematike Milorad Milićević, nakon 43 godine staža otišao je u penziju, a tek danas dočekao je ključeve stana, kome se nadao još od 2002. godine.

"Bilo je teško, puno obećanja, čekanja,…", kazao je Milićević.

Još 33 njegovih kolega danas je dobilo ključeve stanova u zgradi koja je bili u vlasništvu preduzeća "MBD Invest" u stečaju.

Stambena zadruga "Solidarno" pokrenula je aranžman sa Crnogorskom komercijalnom bankom koja je prosvjetarima odobrila dugoročne kredite. Opština se odrekla potraživanja u stečajnom postupku koji se vodi pred Privrednim sudom u iznosu od oko 200 000 eura za neplaćene komunalije i obavezala da uloži oko 205.000 eura za stavljanje objekata u funkciju.

Ministar prosvjete Damir Šehović je podsjetio da je Stambena zadruga Solidarno uz podršku Ministarstva prosvjete i Vlade do sada u Crnoj Gori izgradila 577 stambenih jedinica, a da će do kraja 2018.godine, 750 prosvetnih radnika riješiti egzistencijalno pitanje.

"Vlada je kroz memorandum koji je nedavno potpisan sa Sindikatom pokazala jasnu volju da unapređuje položaja prosvetnih radnika", kazao je Šehović i istakao da će država do kraja 2019. godine izdvojiti, 1,8 miliona eura za rješavanje stambenih pitanja.

"Ovaj model mogao bi da bude primjenjiv i na druge opštine kako da rješavaju važno pitanje obezbjeđenja krova nad glavom", kazao je Šehović i najavio da će do kraja ove godine stanove dobiti prosvetari u Danilovgradu i Donjoj Gorici, a tokom iduće u Budvi i Kotoru.

U projektu veliki doprinos imala je lokalna uprava, istakao je potpredsjednik opštine Herceg Novi Miloš Konjević.

"Odgovornim postupanjem kao lokalna uprava osigurali smo da Odluka o učešću Opštine Herceg Novi bude prije svega na dobrobit onih koji na ovaj način rješavaju jedno od najvažnijih životnih pitanja. S tim u vezi, ispravljena je greška iz prethodnog perioda, broj stanova je sa prvobitno planiranih 44 uvećan na 48 i nema privilegovanih pojedinaca", kazao je Konjević.

Za predsjednika Sindikata prosvjete Zvonka Pavićevića, rješavanje egzistencijanih pitanja prosvjetnih radnika mora biti prioritet.

Bonus video: