zajednički će raditi na poboljšavanju postojeće regulative

Potpisana Deklaracija o unapređenju dijaloga o slobodi medija na Zapadnom Balkanu

Iz Sindikata medija je saopšteno da je cilj Deklaracije zajednički rad parlamenata i novinarskih udruženja i sindikata u regionu kako bi se unaprijedili uslovi rada medija i novinara/ki, poboljšala njihova bezbjednost i jačala sloboda medija

5183 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Sindikat medija
Foto: Sindikat medija

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i potpredsjednik Sindikata medija Crne Gore (SMCG) Radomir Kračković, zajedno sa predstavnicima parlamenata i novinarskih udruženja iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, potpisali su juče Deklaraciju o unapređenju dijaloga o slobodi medija na Zapadnom Balkanu.

Iz Sindikata medija je saopšteno da je cilj Deklaracije zajednički rad parlamenata i novinarskih udruženja i sindikata u regionu kako bi se unaprijedili uslovi rada medija i novinara/ki, poboljšala njihova bezbjednost i jačala sloboda medija.

"Potpisnici su se obavezali da će zajednički raditi na poboljšavanju postojeće regulative, naročito krivičnog zakonodavstva, u cilju jačanja zaštite bezbjednosti novinara/ki i kreiranja sistemskih rješenja za obezbjeđivanje sigurnih uslova za rad medijskih radnika", navodi se u saopštenju.

foto: Sindikat medija

Oni su pojasnili da je jedan od ciljeva i unapređenje pravne regulative u oblasti govora mržnje i širenja netolerancije po nacionalnoj, religijskoj, kulturnoj, političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Podrška jačanju samoregulatornim mehanizmima i povjerenja u medije biće jedan od ciljeva saradnje potpisnika.

Kračković je uoči potpisivanja kazao da je događaj značajan jer pokreće dijalog o poboljšanju uslova za rad novinara/ki, ali i novinarskih standarda na Zapadnom Balkanu, od čega najveću korist mogu imati društva i građani.

"Samo tokom ove godine, SMCG registrovao je 25 slučajeva napada, prijetnji, pritisaka, vrijeđanja ili ometanja novinara i medijskih radnika što je veliki broj za zemlju sa tako malim brojem stanovnika. Taj negativni trend najvećim dijelom rezultat je snažne društvene i političke polarizacije u Crnoj Gori. I u tom dijelu, parlamentarci, kao predstavnici građana ali i suprotstavljenih političkih opcija, imaju veliku odgovornost da utiču na smanjivanje produbljenih podjela čime bi se omogućili i bolji uslovi za profesionalan rad novinara", rekao je Kračković.

foto: Sindikat medija

Bečić je istakao da je intencija najvišeg zakonodavnog doma u Crnoj Gori da on uistinu bude dom svih građana.

"Želim da povratimo povjerenje građana, a to ćemo uspjeti jedino u saradnji sa vama, novinarima“, poručio je on.

Potpisivanjem Deklaracije, predstavnici parlamenata u regionu i novinarskih udruženja i sindikata saglasili su se da slični regionalni događaji postanu tradicija. Planirano je da se u dijalog, u narednom periodu, pored Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, uključe i druge države regiona.