IJZ: Preminulo 0,07 odsto potpuno vakcinisanih osoba

Do danas je u Crnoj Gori jednom dozom vakcinisano 56,8 odsto punoljetnih stanovnika, sa dvije doze 52,9 odsto, a sa tri 8,9 odsto

35217 pregleda 58 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Od ukupno 240.109 u potpunosti vakcinisanih osoba protiv kovida-19 registrovano je 167 smrtnih ishoda nakon obolijevanja od infekcije, što predstavlja 0,07 odsto, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Do danas je u Crnoj Gori jednom dozom vakcinisano 56,8 odsto punoljetnih stanovnika, sa dvije doze 52,9 odsto, a sa tri 8,9 odsto.

"U Crnoj Gori najveći broj osoba je vakcinisan inaktivisanom VeroCell Sinofarm vakcinom, njih 63 odsto od ukupnog broja vakcinisanih osoba, zatim onih koji su vakcinisani Comirnaty Pfizer-BioNTech vakcinom je 24.8odsto; AstraZeneca vakcinu je primilo 9.4 odsto i 2.4 odsto Sputnik V vakcinu", saopštili su iz IJZ.

Imunizacija protiv kovid-19 infekcije započela je u februaru, a prva dobavljena vakcina bila je Sputnik V.

"Otpornost koju su građani stekli vakcinacijom bilo kojom vakcinom u tom periodu dokazano je da vremenom slabi i da je nakon pet mjeseci od primljene druge doze neophodna dodatna, treća, buster doza za jačanje imunog odgovora", kazali su iz IJZ.

Navode da je prateći zvanične preporuke međunarodnih kredibilnih organizacija Nacionalno savjetodavno tijelo za imunizaciju Crne Gore (NITAG) u prethodnom periodu predložilo, a Ministarstvo zdravlja odobrilo jasne smjernice koje se tiču vakcinacije trećom, dodatnom dozom koje su dostupne OVDJE.

Bonus video: