U nove zadatke ili voljno

U završnoj fazi rad na novom aktu o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta u Upravi policije

24014 pregleda 23 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Ministarstvo unutrašnjih poslova u završnoj je fazi rada na novom aktu o sistematizaciji radnih mjesta MUP-a i Uprave policije nakon čega će se, kako je najavljeno, zaustaviti višedecenijska praksa brojnih neraspoređenih kadrova u službi.

Nakon što je u decembru prošle godine došlo do smjene menadžmenta Uprave policije - desetine pomoćnika i rukovodećeg kadra unutar službe se vode kao neraspoređeni kadrovi, mjesecima ili ne dolaze na posao ili se samo čekiraju i odu ali uredno primaju zaradu po ranijim rješenjima iz starog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

Zbog reorganizacije službe, promijeniće se kadrovska politika unutar policije tako da će biti napravljen novi raspored radnih mjesta i policijskih zvanja, a sasvim izvjesno, da će doći i do otkaza.

Kadrovskim rokadama novog menadžmenta, mahom, nije obezbijeđeno novo radno mjesto za smijenjene kadrove koje bi odgovaralo njihovoj stručnoj spremi i radnom iskustvu - nekoj rukovodećoj poziciji unutar policijske organizacije tako da su gotovo godinu na “bijelom hljebu”.

U Upravi policije nije odgovoreno “Vijestima” koliko je trenutno neraspoređenih kadrova u toj instituciji ali grube procjene su da najmanje stotinjak službenika nema važeće rješenje o rasporedu unutar službe.

”Promjene organizacione strukture uključujući i promjene u prethodnom periodu, a kao posljedicu smo imali i imamo situacije da su u prelaznim periodima policijski službenici imali i imaju rješenja o raspoređivanju donesena na osnovu akata o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji iz prethodnog perioda, što znači da su neraspoređeni u smislu da im nisu donesena nova rješenja o raspoređivanju, ali su rješenja koja posjeduju, posebno u smislu zaštite njihovih radnih prava, važeća do donošenja novih rješenja”, pojasnili su u Upravi policije zbog čega se nije zaustavila praksa neraspoređenih službenika.

Dolaskom na čelo policije direktora Zorana Brđanina 1. marta 2021. godine, istog dana, stigao je i novi Akt o sistematizaciji radnih mjesta ali kako je novi Zakon o unutrašnjim poslovima stupio na snagu 3. jula 2021. godine, kada je Uprava policije ponovo postala sastavni dio MUP-a, krenulo se u rad na novom aktu o sistematizaciji novih radnih mjesta.

Korjenite promjene se očekuju tokom kadriranja...

”Pored ostalih policijskih službenika ovo se uglavnom odnosilo i na prethodne rukovodioce unutrašnjih organizacionih jedinica u odnosu na koje će u narednom periodu biti primijenjene zakonske odredbe, koje propisuju reorganizaciju organa, uključujući i raspolaganje, prestanak radnog odnosa i raspoređivanje”, odgovoreno je u UP.

Među kadrovima, koji mjesecima nemaju radno zaduženje, gotovo su svi pomoćnici, ali i šefovi centara i odjeljenja bezbjednosti iz ere bivšeg direktora Veselina Veljovića.

Zarade osam pomoćnika iz Veljovićevog kabineta su neto iznosile gotovo 10.000 mjesečno, a gotovo svi su zadržali zvanja i ostali u službi, tako da primaju zarade iz ranijeg Pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da neki smijenjeni kadrovi koji su pokrivali rukovodeće pozicije, koriste čak i službene automobile iz voznog parka Uprave policije iako nemaju radna zaduženja.

Ukida se mjesto savjetnika direktora

Nakon što se uradi novi akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji UP biće ukinuto radno mjesto - savjetnik direktora Uprave policije.

Nakon prestanka mandata pomoćniku direktora Uprave policije Zoranu Tomčiću, koju je tu poziciju pokrivao u vrijeme Veselina Veljovića, njemu je donijeto rješenje za mjesto savjetnika direktora UP.

Savjetničko mjesto Tomčiću biće ukinuto kada se donese novi akt o raspodjeli radnih mjesta.

”Do donošenja novog akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, kada će i u odnosu na njega, takođe, biti primijenjene pomenute zakonske odredbe o reorganizaciji”, navode u UP.

U savjetničkom krugu direktora Uprave policije Zorana Brđanina i dalje su Veljovićevi savjetnici - Jovica Rečević i Darko Ćorac, kojima nije mijenjano zvanje promjenama u vrhu UP.

10 hiljada eura iznosile su mjesečno neto zarade osam pomoćnika iz Veljovićevog kabineta. Gotovo svi su zadržali zvanja i ostali u službi, tako da ih primaju iz ranijeg Pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta

”Rješenje o raspoređivanju Jovice Rečevića doneseno je u maju 2019. godine, a Darka Ćorca u decembru 2020. godine, što znači da su imenovani raspoređeni na osnovu jednog od akata o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji iz prethodnog perioda ali su im, u kontekstu već navedenog, rješenja važeća do donošenja novog akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji kojim neće biti predviđena radna mjesta savjetnika direktora Uprave policije”, pojasnili su u UP.

Bonus video: