Od Đukanovića prinudno naplaćuju poreski dug

Kompanija “Global Montenegro” nije platila porez na nepokretnost za veliki zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata koji su donedavno posjedovali

21407 pregleda 12 komentar(a)
Atraktivni plac na Košljunu, Foto: Vuk Lajović
Atraktivni plac na Košljunu, Foto: Vuk Lajović

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva po službenoj dužnosti pokrenula je postupak prinudne naplate 57 hiljada eura poreskog duga od podgoričke kompanije “Global Montenegro”, partnerske firme šefa države Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića, jer nije plaćen porez na nepokretnost za veliki zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata koji su donedavno posjedovali na samom ulazu u Budvu u podnožju brda Košljun.

To se navodi u rješenju koje je donijela opštinska uprava, a u koje su “Vijesti” imale uvid.

Uprava je sredinom oktobra dostavila rješenje javnim objavljivanjem na oglasnoj žalbi i internet stranici, pošto nije rješenje moglo biti dostavljeno Đukanovićevoj firmi.

Sa problemom naplate poreskog duga firme lidera opozcionog DPS Opština Budva, odnosno njena Uprava lokalnih javnih prihoda se suočila nakon što je početkom septembra “Global Montenegru” atraktivna zemlja oduzeta zbog neplaćenog kredita. Time je Opština ostala kratkih rukava, jer nije prethodno budvanski katastar upisao hipoteku na zemljišni kompleks, kako bi se lokalna uprava osigurala da će u krajnjem slučaju prodajom nepokretnosti naplatiti poreski dug.

”Vijesti” su ranije objavile da je Uprava lokalnih javnih prihoda podnijela žalbu Upravi za katastar i imovinu, jer nije upisala hipoteku. Đukanović je ostao bez zemljišnog kompleksa nakon što je podgorička firma “HoldCo east” preuzela na sebe kreditna zaduženja “Global Montenegra”, koji se, pošto nije uspio da vrati, 9. septembra uknjižio na atraktivnu parcelu.

Interesantno je to da iako je Uprava lokalnih javnih priihoda još 6. septembra podnijela rješenje da se zemlja blokira i upiše hipoteka, budvanski katastar je tri dana kasnije preknjižio kompleks na firmu “HoldCo east”, čime je Opština ostala kratkih rukava tako da ne može upisati hipoteku i na taj način se osigurati da će Đukanovićeva firma platiti poreski dug.

Đukanovićeva firma je godinama bila neredovni poreski platiša, iako je on zauzimao čelne pozicije u državi. Nagomilani poreski dug koji je dostigao 111.000 eura, Opština je uspjela prinudno da naplati u junu 2020, u vrijeme turbulentnih političkih dešavanja u gradu, i to baš kada je odbornička većina predvođena DPS-om prezela vlast u metropoli turizma.

Inače, još u novembru prošle godine “HoldCo east” je upisao teret na zemljišni kompleks, navodeći da je povjerilac kredita od pet miliona eura, koji je prije 2007. uzeo “Global Montenegro” za kupovinu 20 hiljada kvadrata.

”Global Montenegro” je prije 13 godina uzeo kredit od Hypo Alpe Adria banke, a kako ga nije vraćao, banka je potraživanje prenijela na svoju faktoring kompaniju “Heta” koja je upisala hipoteku na sebe.

Lider DPS-a je sa Rajkovićem osnovao firmu “Global Montenegro”, koja je trgovala zemljišni kompleks u Budvi krajem februara 2007. od starobudvanske porodice. Đukanović u nekoliko navrata objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbijedila zahvaljujući kreditu od pet miliona eura koji je podigao kod Hipo Alpe Adria banke (sada Adiko banka).

Kredit je uzet 14. februara 2008. godine, a godinu kasnije aneksom ugovora, bio je “premješten” u nadležnost “Hypo Alpe Adria Bank Development”. Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama, da bi početkom marta prošle godine kredit bio ustupljen “Heta Asset Resolution”, koja je upisala hipoteku na pet miliona eura sa zabranom otuđenja.

Đukanović je u aprilu 2013, kada je prodao akcije u Prvoj banci i zaradio million eura, najavio da će prodati i zemlju na Košljunu. Riječ je o atraktivnom placu, jer je na parceli važećim Detaljnim urbanističkim planom “Podkošljun” ucrtan rezidencijalni kompleks od četrdesetak vila. Predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto građevinske površine od 27 hiljada kvadrata.

Bonus video: