Pejović ne odustaje od rekonstrukcije “Budve”

Vlasnik KAP-a i od ove Vlade traži upotrebnu dozvolu za rekonstruisani hotel na gradskom šetalištu

24830 pregleda 9 komentar(a)
Foto: -
Foto: -

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma zatražilo je od nikšićke kompanije “Uniprom hoteli” biznismena Veselina Pejovića da im dostavi dodatnu dokumentaciju kako bi izdali upotrebnu dozvolu za rekonstruisani hotel “Budva” na gradskom šetalištu, stotinak metara od Starog grada, te ostavilo rok od pet dana da se otklone svi nedostaci.

To piše u rješenju u koje su “Vijesti imale uvid.

Slično je tačno prije godinu postupilo tadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT), kojim je kordinirao bivši premijer Duško Marković, koji je Pejoviću, takođe tražio sličnu dodatnu dokumentaciju, kako bi im bila izdata upotrebna dozvola.

Pejović, čija je kompanija “Uniprom” vlasnik Kombinata aluminijuma u zahtjevu navodi da se izda upotrebna dozvola shodno građevinskoj dozvoli, koju je uz zahtjev dostavio resoru na čijem je čelu ministar Ratko Mitrović.

”Kako zahtjev sadrži formalne nedostatke koji sprečavaju postupanje, to je potrebno da dostavite izjavu izvođača radova da je objekat urađen u skladu sa građevinskom dozvolom i revidovanim glavnim projektom, izjavu nadzornog inženjera, kao i vodećeg projektanta da je objekat izgrađen u skladu sa građevinskom dozvolom i revidovanim projektom, te elaborat originalnih terenskih podataka izvedenog stanja ovjeren od strane licencirane geodetske organizacije”, navodi se u rješenju I dodaj da je potrebno da zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole bude dostavljen na zakonom predviđenom obrascu.

Hotel se sastoji od tri cjeline. Centralni dio objekta je spratnosti P+4 (prizemlje i četiri sprata), zapadni aneks je spratnosti P+2 i istočni aneks je spratnosti P+2.

Pejovićeva kompanija bezuspješno je pokušavala da od budvanskog glavnog arhitekte dobije zeleno svjetlo za idejno rješenje rekonstrukcije zapadnog krila hotela “Budva”, kojim je predviđeno da se natkrije i izgraditi kosi krov na otvorenom bazenu.

Postupak je pred glavnim arhitektom prekinut krajem avgusta, nakon što je hotelska firma sama odustala od zahtjeva, pošto je upućena da ponovo mora izvaditi urbanističko-tehničke uslove.

Prethodno je, u februaru prošle godine, tadašnje Ministarstvo održivog razvoja odbilo žalbu “Uniprom hotela”, koji su osporili rješenje glavnog budvanskog arhitkte koji je odbio da aminuje idejno rješenje.

Upravo je rekonstrukcija zapadnog krila bila oštro kritikovana od bivše opštinske vlast, rukovodioca iz redova Demokrata i Crnogorske, koji su pozivali tadašnjeg ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića da poruši divlje izgrađeni dio hotela i time pokaže da ne postoji selektivnost kod građevinske inspekcije.

Tadašnji čelnici budvanskih odbora Demokrata i Crnogorske Dragan Krapović i Vladimir Bulatović su pozvali premijera da smijeni ministra Radulovića koji nije reagovao, te naredio inspekciji da rješenje o rušenju koje je donijela sprovede u djelo.

S druge strane, Pejović je tada kazao da je bio primoran da izgradi taj dio hotela i to po nalogu stručnjaka statičara, jer je to bilo jedino rješenje kako bi se spriječilo dalje urušavanje “Budve”, nastalo usljed gradnje solitera na susjednim parcelama.

Bonus video: