Đurić dobitnik Povelje Ivan Crnojević

Izlagao je na 12 samostalnih, preko 220 grupnih izložbi u zemlji i oko 45 u inostranstvu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada... Ukazom predsjednika SFRJ-a Josipa Broza Tita odlikovan je Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom

3513 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Prijestonica Cetinje
Foto: Prijestonica Cetinje

Bivši gradonačelnik Cetinja, kulturni stvaralac, slikar Slobodan - Puro Đurić dobitnik je Povelje "Ivan Crnojević" za 2021. godinu.

Priznanje se dodjeljuje pojedincu za ostvareno životno djelo koje je od posebnog značaja za Prijestonicu.

Povelja "Ivan Crnojević", koju dodjeljuje gradonačelnik Prijestonice Cetinje, biće uručena na svečanosti koju Prijestonica organizuje 4. januara, na Dan osnivanja Cetinja.

Kako je saopšteno iz Prijestonice, gradonačelnik Aleksandar Kašćelan podržao je kandidaturu Đurića za priznanje koju su podnijeli crnogorski intelektualci i kulturni poslenici, kao i Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore.

Đurić je rođen 1935. godine na Cetinju. Sa četrnaest godina upisao je Filmsku školu u Zagrebu, a pod uticajem zagrebačke likovne scene, upisuje hercegnovsku Umjetničku školu. Kasnije završava Pedagošku akademiju i Kulturološki fakultet.

U periodu od 1965 - 1975. zapošljen je u Elektroindustriji "Obod" kao grafički i prvi crnogorski industrijski dizajner. Od 1975 - 1984. radi u Centru za kulturu Cetinje, gdje je imenovan za rukovodioca Likovnog salona "13. novembar", koji u ovom periodu prerasta u republički. Tokom tog perioda sakupljen je fond Salona od preko 300 umjetničkih djela - slika, skulptura i grafika poznatih crnogorskih i jugoslovenskih stvaralaca.

Slobodan Puro Đurić, Slobodan Đurić
foto: Prijestonica Cetinje

Bio je i grafički urednik "Cetinjskog lista". U ovom periodu intenzivno sarađuje sa izdavačkom kućom “Obod” Cetinje na grafičkom opremanju velikog broja knjiga ovog izdavača. U periodu od završetka Umjetničke škole do preuzimanja mjesta gradonačelnika Cetinja radio je na mnogim dokumentarnim i igranim filmovima kao scenarista, organizator snimanja i scenograf.

"Za gradonačelnika Cetinja izabran je 1984. godine, u koje vrijeme počinje obnova nepokretnih spomenika kulture i kompletne infrastrukture istorijskog jezgra Cetinja. U tom periodu uspjelo se obnoviti i revitalizovati oko 135 većih i manjih spomenika kulture. Bio je jedan od inicijatora i utemeljivača Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju", navodi se u saopštenju Prijestonice.

Slobodan Puro Đurić, Slobodan Đurić
foto: Prijestonica Cetinje

Izlagao je na 12 samostalnih, preko 220 grupnih izložbi u zemlji i oko 45 u inostranstvu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada od kojih se izdvajaju: Prva nagrada za mlade likovne stvaraoce Savjeta za prosvjetu i kulturu Crne Gore 1956. godine, Nagrada likovnog salona “13. novembar” Cetinje 1968. i 1973. godine, Trinaestojulska nagrada za 1974. godinu, te Trinaestonovembarska nagrada grada Cetinja za 1981. godinu.

Ukazom predsjednika SFRJ-a Josipa Broza Tita odlikovan je Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom za zasluge i postignute uspjehe u radu od značaja za socijalističku izgradnju zemlje, i Ordenom Republike kojim ga je odlikovalo Predsjedništvo SFRJ za naročite zasluge na polju javne djelatnosti kojom se doprinosi opštem napretku zemlje kao Gradonačelnik Cetinja.

Odlukom Vlade, 2010. godine imenovan je za istaknutog crnogrskog kulturnog stvaraoca.

Slobodan Puro Đurić, Slobodan Đurić
foto: Prijestonica Cetinje

Slobodan-Puro Đurić je uvršten u knjigu milenijumskog izbora "Uspješni umjetnici i dizajneri dvadesetog vijeka”, po izboru i u izdanju Internacionalnog Bibliografskog centra Kembridž, Engleska, 2001. godine.

Njegova djela nalaze se u mnogim galerijama, zbirkama muzeja i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Živi i stvara na Cetinju, Budvi i Podgorici. Od 1963. godine u braku je sa Vidom Kaluđerović, s kojom ima troje djece Anu, Maju i Mirka.

Povelju "Ivan Crnojević" do sada su dobili Mladen Lompar, Milovan-Milo Janković, Veselin Vujović, Dušan J. Martinović, Novak Jovanović, Luka Lagator, Pavle Đonović, Miodrag Dado Đurić, Branislav Mićunović, Dimitrije Popović, Fudbalski klub “Lovćen”, Rastislav Vrbenski, Dejan Savićević, Marko Špadijer i Milorad Popović.

Bonus video: