Mještani Kraljskih Bara: Za nas postoji samo jedno rješenje- raskid koncesionog ugovora

Mještani su podsjetili da koncesioni ugovor sa preduzećem "Dekar" ističe za nešto manje od mjesec, pa od Vlade, kako su rekli, očekuju da ugovore ponovo ne produžava

4216 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Za mještane Kraljskih Bara ne postoji drugo rješenje osim da se raskinu koncesioni ugovori za vodotoke u tom selu, poručenoje sa još jednog okupljanja protiv gradnje malih hidroelektrana (mHE).

Mještani su podsjetili da koncesioni ugovor sa preduzećem "Dekar" ističe za nešto manje od mjesec, pa od Vlade, kako su rekli, očekuju da ugovore ponovo ne produžava.

„Koncesioni ugovor ističe 27. decembra i samo je jedno rješenje. Nadamo se da Vlada ima, više nego dovoljno, argumenta da taj ugovor ne produži. Nema ni jednog elementa, prema kojem bi Vlada izašla u susret koncesionaru, iako će on, vjerovatno, zahtijevati novo produženje. Bez obzira da li će koncesioni ugovor biti raskinuti sporazumno ili na štetu koncesionara, mi tražimo samo jedno - raskid“, saopštio je predsjednik MZ Milovan Labović.

Prema njegovim riječima, poslije godinu i po protesta i danonićnih straži na rijekama, „mještani su iscrpljeni fizički, psihički i finansijski“. No i pored tog i činjenice da su, kako tvrdi Labović, zanemarili čak i porodične i ostale obaveze, ostaju dosljedni zahtjevu s početka protesta- „nema gradnje mHE u Kraljskim Barama“ .

Protest Kraljske Bare
foto: Privatna arhiva

Labović je rekao da je, tokom minula dva dana, s jedne privatne parcele odnesen građevinski materijal koncesionara namijenjen za gradnju mHE. Riječ je, objasnio je on, o armaturi. Mještani će tokom dana o tome obavijestiti kolašinsku policiju.

"Nijesmo sigurni kad je to bilo, ali želimo da poručimo da se ograđujemo od odgovornosti za bilo kakvu štetu. O Odvoženju materijala niko od mještana nije obaviješten niti znamo ko je to učinio. Upravi policije ćemo prijaviti, a policija može, ako želi, da istraži“, reko je predsjednik MZ.

On je kazao i da je održano prvo ročište prema krivičnoj prijavi građevinskih inspektora protiv petorica mještana. Građevinski inspektori su u maju, prilikom nadzora na terenu, prijavili da su ih mještani, navodno, ometali u obavljanju službene dužnosti. Mještani to negiraju, kako očekuju i „nepristrasnu sudsku odluku“.

Uprkos lošem vremnu, u Brama Kraljskim, najavili su, protesti će biti nastavljeni sve dok se „priča oko gradnje mHE ne okonča onako kako su mještani zahtijevali“.

Bonus video: