Menora u čast Hanuke na trgu ispred Sahat kule

Svečanom paljenju menore u Podgorici prisustvovali su rabin Ari Edelkof, američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa

6603 pregleda 7 komentar(a)
Foto: twitter.com/USAmbMNE
Foto: twitter.com/USAmbMNE

Javna menora, u čast jevrejskog praznika Hanuke, postavljena je na trgu ispred Sahat kule u Podgorici.

Proslava jevrejskog praznika svjetlosti počela je večeras, sa sumrakom, a trajaće narednih osam dana.

Svečanom paljenju menore u Podgorici prisustvovali su vrhovni rabin Crne Gore Ari Edelkopf, američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Rajzing Rajnke je rekla da je bila čast prisustvovati događaju.

Popa je poželjela srećan praznik svim Jevrejima, posebno onima koji žive u Crnoj Gori.

"Želim vam zdravlje, mir i harmoniju. Neka svjetla Hanuke ispune vaše domove prosperitetom i srećom", navela je ona na Tviteru.

Hanuka je jedan od najradosnijih jevrejskih praznika, simbol nade i čuda, i vjere u bolje sjutra.

Tokom praznika, koristi se Menora ili Hanuklija, poseban osmokraki svijećnjak sa još jednim, pomoćnim krakom. Podsjeća na čudo koje se dogodilo, kada je po ulasku vođe ustanka Jude Makabejca u Hram, ulje za svijeće kojeg je bilo za samo jedan dan, potrajalo čitavih osam.

Prve noći praznika pali se prva svjećica, a svake naredne još po jedna. Na taj način, posljednjeg dana praznika gore svih osam svjećica, simbolizujući osam dana i noći neprekidnog gorenja ulja.

Paljenje svjećica u svijećnjaku predstavlja centralni čin cjelokupne proslave.

Tradiciju javnog paljenja menore uspostavio je rabin Menahem Šnerson 1974. godine. Najistaknutija javna proslava menore održava se u Vašingtonu, a poznata je kao Nacionalna menora.

Bonus video: