Sa opravdanim optimizmom očekujemo zimsku sezonu

VD izvršnog direktora kompanije Skijališta Crne Gore Đuro Milošević vjeruje da će ski centar Kolašin 1600, kojim upravljaju Skijališta Crne Gore, ove godine biti konkurentan najrazvijenijim ski centrima u regionu pa i šire

13009 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skijališta Crne Gore
Foto: Skijališta Crne Gore

Uprkos pandemiji i drugim izazovima koje je nosila 2021. godina, ljetnja turistička sezona bila je izuzetno uspješna za Skijališta Crne Gore. Ostvareni prihodi u ovoj godini jednaki su prihodima prethodne dvije sezone zajedno. Sa hladnijim vremenom jačaju i očekivanja da će i zimsku sezonu pratiti uspjeh. Poseban optimizam uliva ovogodišnja spremnost za sezonu Skijališta Crne Gore – kompanije, jednog od glavnih generatora zimskog turizma na sjeveru. Cjelokupna infrastruktura na ski centru Kolašin 1600, kojim upravljaju Skijališta Crne Gore spremnija je nego ikada - i tehnički i sadržajno. Izvršni direktor kompanije Đuro Milošević kaže da smo konkurentni svim skijalištima u regionu, ukoliko uzmemo u obzir da će žičara K7, koja spaja Ski centar Kolašin 1600 i Ski centar 1450, biti puštena u pogon na vrijeme i time u funkciji biti ukupno 45 kilometara staza.

“Značajno poboljšana infrastruktura na skijalištu, obogaćivanje i nadogradnja ponude i usluga kako u planinskim hotelima i seoskim domaćinstvima, novi sadržaji u domenu inovativnih usluga aktivnosti i uživanja na snijegu za sve uzraste i zahtjeve, dinamični, interesantni, edukativni i zabavni sadržaji, niz povoljnosti i uz aktivnu promociju koju je kompanija sprovodila na ciljanim tržištima u prethodnom periodu ulivaju nadu da će se odlični rezultati ljetnje sezone ostvariti i u zimskoj”, ističe Milošević.

Crnogorski preduzetnici sa sjevera već prepoznaju poslovnu šansu, pa je zabilježen rast broja smještajnih kapaciteta i povećanje kompletne turističke sadržajne ponude.

Uz nadu da će biti ispunjen i onaj varijabilni uslov od koga još ova zimska sezona zavisi, da će biti dovoljno snijega i da će trajati dugo, Skijališta Crne Gore su spremna da funkcionišu i u vanrednim uslovima koje nameću aktuelne epidemiološke mjere.

Niz je razloga za velika očekivanja od zimske sezone u planinskim centrima, jer, mnogo je urađeno i na uvezivanju sa svim turističkim segmentima koji zajedno sa Skijalištima Crne Gore čine sveobuhvatnu, jedinstvenu ponudu sjevera Crne Gore koja je, podigla ljestvicu za nekoliko nivoa više kada su kvalitet usluga i brojnost sadržaja u pitanju u odnosu na prethodne godine.

“Svjesni odgovornosti da je naša kompanija generator koji pokreće cijeli lanac usluga i sadržaja koji moraju savršeno da budu uvezani i jedinstveni, dajemo maksimalan doprinos kreiranju ozbiljne destinacijske ponude sjevernog regiona ne izostavljajući ulaganja u napredak svakog centra ponaosob”, ističe VD izvršnog direktora Skijališta Crne Gore Đuro Milošević.

Kapitalni budžet za iduću godinu ukazuje na to da se planski radi na dugoročnom razvoju i budućnosti planinskog i ski turizma u Crnoj Gori. U budžetu za 2022. godinu Ministarstvo ekonomskog razvoja predložilo je da se u toku sledeće godine na ski centru Kolašin 1600 izgradi akumulaciono jezero i sistem za vještačko osnježavanje za 7,5 kilometara skijaških staza na ski centru Kolašin 1600, bob na šinama, kao i dva ski lifta tipa sidro. Planirano je i osvjetljenje na stazama koje će uvrstiti noćno skijanje u ponudi ski centra Kolašin 1600.

Na Ski centru Kolašin 1600 biće atmosfera svjetski poznatih ski centara

Osim puštanja u funkciju izuzetno važne žičare K7, ostaju neke standardne ponude ali ima i niz novina, na Ski centru Kolašin 1600 u saradnji sa partnerima biće moguće iznajmljivanje motornih sanki, a posjetioci će imati mogućnost dnevnog i noćnog hodanja na krpljama, zimskog hajkinga, turno skijanja, podrazumijeva se i škola skijanja i bordovanja, mogućnost rentanja nove visokokvalitetne opreme, a planiran je svakodnevni animatorski, takmičarsko sportski i zabavni muzički program za koji će ove godine biti zaduženi eminentni di-džejevi regiona. Neki muzički programi biće kreirani ciljano za Ski centar Kolašin 1600 – to će zaista biti izuzetna iznenađenja za posjetioce, ali ne i jedina.

“Za sve profile gostiju imamo ponude i spremni smo. Ono što nije do nas je količina sniježnog pokrivača, ali vjerujemo da će i taj faktor biti na našoj strani, što bi rekao Njegoš “pregaocu Bog daje mahove.” S pravom imamo ozbiljna očekivanja dobre sezone jer znamo šta možemo da pružimo i da smo spremni za klijentelu sa najrazličitijim zahtjevima načina uživanja na planini, skijali ili ne, zabava i avantura na snijegu su im zagarantovani.”

Pokraj staza će biti niz pažljivo formiranih lokaliteta za okrjepljenje, fine zalogaje, ugodne pauze usljed aktivnosti na snijegu. Atmosfera na skijalištu će biti zagrijana veseljem i hedonizmom i zaista parirati svjetski poznatim centrima planinskog turizma. Biće to nezaboravna zima na crnogorskom skijalištu, poručuju iz ove kompanije.

U okviru bazne stanice Ski centra Kolašin 1600 je restoran “Troglava” 5* mjesto za hedoniste, uživaoce u vrhunskoj domaćoj, lokalnoj hrani, nacionalnim specijalitetima, ali i mjesto zabave i razonode u caffe baru restorana gdje je atmosfera uvijek živahna i vesela, kad se lica zarumene od skijanja i kuvanog vina…

Svi aktivni ski centri planinskog turizma u zimu ulaze sa nizom noviteta i unose pozitivnu energiju uspjeha. Politika razvoja Skijališta Crne Gore je da je ulaganje u Skijališta značajno za budućnost sjevera, a samim tim i kvaliteta života građana u tom regonu.

Rad Skijališta Crne Gore je glavni pogon koji velikim dijelom nosi odgovornost valorizacije sjevernog regiona Crne Gore i predstavljanja benefita ulaganja u taj region čiji je cilj ostvarenje javnog ekonomskog interesa. Svjesni te činjenice, iz kompanije su se maksimalno potrudili da pokrenu ne samo svoje potencijale i obogate sadržaje i usluge već daju podstrek svima koji su sudionici i kreatori zimske - planinske turističke ponude u Crnoj Gori.

Diversifikacija turističke ponude, produžetak zimske i ljetnje sezone, unaprijeđenje sportskih kapaciteta za lokalno, ali i za cjelokupno stanovništvo, bezbjednost sadašnjih i budućih skijaša, bordera i svih gostiju na skijalištima, zaštita i održavanje izgrađene sportske infrastrukture, kao i aktivna promocija svih planinskih centara odvija se pod krovnom kompanijom - Skijališta Crne Gore.

Državno preduzeće osnovano je za upravljanje ski centrom Kolašin 1600, ski centrima Cmiljača, Žarski čija je izgradnja u toku, a zatim i ski centrima koji će se tek graditi: Torine, Jelovica, planinskim centrom Komovi i Eko-avanturističkim parkom Komovi.