Udruženje podstanara: Povući rješenje o rušenju lamele na Zabjelu

Država i njene institucije uvijek moraju biti na strani svojih građana, poručuju iz NVO

2563 pregleda 4 komentar(a)
Sa protesta stanara, Foto: Tina Popović
Sa protesta stanara, Foto: Tina Popović

Nevladina organizacija (NVO) Udruženje podstanara Crne Gore - Moj Dom apelovalo je na Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da povuče rješenje o rušenju objekta Lamela na Zabjelu u ulici Ilije Plamenca, a koje je zakazano u decembru.

Pojasnili su da se među preko 200 kupaca stanova u ovom objektu nalazi veliki broj porodica sa trenutnim podstanarskim statusom koji su predmetne stanove kupili "isključivo ličnom žrtvom, zaduživanjem, kreditnim aranžmanima itd".

Iz te NVO smatraju da je podstanara u Crnoj Gori "ionako previše", a da ako je neko od njih uspio osigurati krov nad glavom "kao u ovom slučaju" najmanje je potrebno da Ministarstvo i opštinski sekreterijati "vode prepucavanja" preko njihovih sudbina i na njihovu moguću štetu.

Istakli su da država i njene institucije (u ovom slučaju Ministarstvo ekologije,urbanizma i prostornog planiranja) uvijek moraju biti na strani svojih građana i uvijek tražiti rešenja problema u korist građana, a ne na njihovu moguću štetu.

Podsjetili su da u Podgorici postoji "preko 13.000 objekata divlje gradnje kojima je ponuđena mogućnost da se izvrši legalizacija" i da je to korektan odnos države jer na taj način je pružena prilika da te porodice nastave život trajno stambeno zbrinute.

"Zato apelujemo na sve odgovorne u ovom slučaju da se nađe dogovor kako obični građani nebi izgubili ono što je njihovo i što su teškom mukom uspjeli postići u veoma teškim vremenima. Rješenje problema uvijek postoji ukoliko ima volje da se isto pronađe", navodi se u saopštenju te NVO.

U ovom slučaju, dodaju oni, veliki je motiv svim stranama u ovom sporu da urade sve kako obični građani opet nebi ispaštali kakvih smo primjera imali i previše. "Vjerujemo da do toga mora i da će doći, a u korist svih strana a ponajviše kupaca stanova".

Bonus video: