Poslanici neće dobiti spise slučajeva

Direktorica i Savjet Agencije za sprečavanje korupcije o kontrolnom saslušanju pred skupštinskim odborom

6155 pregleda 2 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice Savjeta Agencije, Foto: Miloš Rudović
Sa jučerašnje sjednice Savjeta Agencije, Foto: Miloš Rudović

Skupštinskom Odboru za antikorupciju neće biti omogućen uvid u dokumentaciju koji se tiče slučajeva koje vodi Agencija za sprečavanje korupcije, poručeno je sa jučerašnje sjednice Savjeta Agencije.

”Zakonom o upravnom postupku propisano je ko može vršiti uvid u spise premeta i ko i na koji način biti obaviješten o toku postupka, bez mogućnosti da Savjet od direktora Agencije ili Odbor od Savjeta zatraži izjašnjenje koje su procesne radnje preduzete u predmetima”, poručila je direktorica Jelena Perović.

Odbor je krajem prošlog mjeseca donio odluku o održavanju kontrolnog saslušanja na temu postupanja novog rukovodstva Agencije po donesenim presudama Upravnog suda, a tiču se, između ostalog, slučajeva predsjednika Mila Đukanovića i bivših ministara, a sadašnjih poslanika Branimira Gvozdenovića i Predraga Boškovića.

”Vijesti” su prošle sedmice objavile da su predstavnici Agencije dobili izjašnjenja ili čekaju izjašnjenja u ovim slučajevima, a da su neki od predmeta dati na ocjenu Specijalnom državnom tužilaštvu.

Član Savjeta Zlatko Vujović kazao je na jučerašnjoj sjednici da je direktorica dala jasan odgovor Odboru.

”Treba razlikovati kontrolnu funkciju parlamenta od miješanja u postupke koji su pred Agencijom... Dobro je što Odbor pokazuje interesovanje za ove teme, ali ne može da se miješa ni u upravne ni u krivične postupke na način kako bi očigledno željeli”, kazao je Vujović.

Direktorica je istakla da su poslanicma sve odluke dostupne na sajtu Upravnog suda, te istakla da se Agencija suočava sa kadrovskim problemima i da im nedostaje 25 zaposlenih.

”Došli smo do granice nemogućeg rada, jer nas čeka preko 250 postupaka za pokretanje i sad treba da kažemo da je neko kršenje iz 2010. godine priortetnije od nekog događaja sadašnjeg”, kazala je ona.

Tema jučerašnje sjenice bila je i kontrola izborne kampanje za izbore na Cetinju, u Mojkovcu i u Petnjici, koji se održavaju u nedjelju. Iz Agencije su kazali da nije bilo prijavljenih donacija za izbornu kampanju. U dosadašnjem toku kampanje nije bilo prijavljenih sumnji u zloupotrebe javnih resursa u izbrne svrhe, poručeno je sa sjednice, kao i da istražuju učešće pet javnih funkcionera u kampanji.

Bonus video: