Eterično ulje dolaziće iz Kolašina

Probna proizvodnja obavljena je zahvaljujući destilatoru koji je postavljen u rasadniku Uprave za šume

5174 pregleda 4 komentar(a)
Počela probna proizvodnja, Foto: NVO Natura
Počela probna proizvodnja, Foto: NVO Natura

Probna proizvodnja eteričnog ulja iz ljekovitog bilja obavljena je u Kolašinu, zahvaljujući destilatoru za ekstrakciju koji je postavljen u rasadniku Uprave za šume.

Destilator je nabavljen u završnoj fazi projekta ‘’Medicinal herbs - connecting science, nature and business” (Ljekovito bilje - povezivanje nauke, prirode i biznisa), koje realizuje NVO “Natura”, u partnerstvu sa Biotehničkim fakultetom iz Bijelog Polja. Probnoj proizvodnji prisustvovali su studenti tog fakulteta.

”Destilator će biti korišten u naučno-istraživačke svrhe, pa će studenti Biotehničkog fakulteta imati priliku da se na praktičnim primjerima upoznaju sa načinima ekstrakcije eteričnih ulja iz ljekovitog bilja. U prethodnom periodu bila je praksa da se ljekovito bilje prodaje kao sirovina. Cilj naših aktivnosti je da se postigne što veći nivo prerade da bi se dobio što kvalitetniji proizvod koji se može plasirati po većim cijenama”, saopštili su iz NVO “Natura.

U narednom periodu, najavljuju, biće organizovana studijska posjeta sakupljača, odgajivača i prerađivača ljekovitog bilja laboratoriji Biotehničkog fakulteta u Bijelom Polju. Planirano je i organizovanje mini sajma ljekovitog bilja gdje bi sakupljači izložili svoje proizvode.

NVO “Natura” već dugi niz godina uspješno sarađuje sa Upravom za šume i Biotehničkim fakultetom. Zajedničkim naporima oformljene su parcele lincure i drugog ljekovitog bilja u rasadniku Uprave za šume u Kolašinu.

Projekat ‘’Medicinal herbs - connecting science, nature and business’’ odobren je u okviru Sektorskog operativnog programa za obrazovanje, zapošljavanje i socijalnu politiku (SOPEES) 2015-2017. - Kolaborativna grant šemu za inovativne projektne ideje koji ko-finansiraju Evropska unija i Vlada Crne Gore.

Bonus video: