Prva izložba Prirodnjačkog muzeja prilagođena osobama sa invaliditetom

Otvaranje izložbe je 3. decembra, povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, a trajaće do 24. decembra

853 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Prirodnjački muzej
Foto: Prirodnjački muzej

Prirodnjački muzej Crne Gore organizuje prvu izložbu prilagođenu osobama sa invaliditetom, pod nazivom "Priroda na dodir".

Otvaranje izložbe je 3. decembra, povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, a trajaće do 24. decembra.

Dodir i zvuk su dva čula koja mogu da dočaraju mnogo više od pogleda. Prenijeti informaciju na osnovu dodira, a uz pomoć zvuka je posebna vještina. Zato smo se i dugo pripremali za ovakvu izložbu kako bismo našli najbolji način da naročito osobama sa invaliditetom opišemo kako izgleda priroda i živa bića u njoj. Ne samo da ih opišemo riječima, već i da dožive oblik i teksturu kroz dodir. Većina predstavnika živog svijeta na izložbi su uvećani u odnosu na prirodnu veličinu. Škorpija, bogomoljka su kod nas 50 cm dugački, a daždevnjaci i više. Na sporama mahovina, koje se u prirodi ne vide golim okom, uočićete pravilne površinske strukture. Tu je i jedan predstavnik ribljeg svijeta i predstavnici gmizavaca. Najmnogobrojnije su gljive, kod kojih smo, kroz više vjernih kopija, prikazali svu raznolikost oblika ovih organizama koji nisu ni biljke ni životinje", saopštili su iz muzeja.

Uputili su zahvalnost Biblioteci za slijepe na iskrenoj pomoći prilikom pripreme izložbe.

Bonus video: