Pacijent termine dobija i od specijaliste

Od sjutra novi sistem zakazivanja i praćenja pacijenata, nema povratka kod izabranog ljekara samo zbog uputa. Produžava se i vrijeme prvih pregleda

6559 pregleda 8 komentar(a)
Novi sistem štedi vrijeme pacijentu, ljekari će im se više posvećivati, Foto: BORIS PEJOVIC
Novi sistem štedi vrijeme pacijentu, ljekari će im se više posvećivati, Foto: BORIS PEJOVIC

Novi sistem zakazivanja pregleda kod specijalista “Brže do ljekara” zvanično će početi da se primjenjuje od sjutra.

Kako je za “Vijesti” kazala ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, novi sistem umrežavanja primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite velika je olakšica za građane i sve pacijente. To znači, precizirala je ona, da pacijent nakon pregleda kod specijaliste u opštoj bolnici ili Kliničkom centru, neće morati da se vraća kod izabranog ljekara po uput za novi specijalistički pregled.

”Zato što će zakazivanje specijalističkih, kao i subspecijalističkih pregleda moći da dobiju direktno kod specijaliste, odnosno subspecijaliste nakon obavljenog pregleda. Sve ostale elementarne pretrage, koje se odnose na laboratoriju ili eventualno rendgen pluća ili ultrazvuk trbuha, moći će, naravno, da odrade u domu zdravlja kao i do sada. Specijalista koji ih pregleda, nakon pregleda će građaninu zakazati novi specijalistički pregled, što znači da će odmah dobiti novi odgovorajući termin. Na taj način, građanin štedi svoje, ali i vrijeme doktora u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koji će na račun toga imati mnogo više slobodnog vremena da se bave onim što je njihov osnovni posao, a to su pregledi pacijenata, a mnogo manje administracijom”, kazala je ministarka zdravlja.

Naglasila je i da je preduženo vrijeme za prvi pregled kod specijalista u domovima zdravlja, opštim bolnicama i KC sa 15 na 20 minuta. Produženo je i vrijeme pregleda kod izabranog ljekara, sa 10 na 15 minuta.

”Ljekari specijalisti i subspecijalisti imaće više vremena za prve preglede, tako da će se više posvećivati samom pregledu pacijenta”, istakla je Borovinić Bojović. Poručila je i da je sistem potpuno umrežen zahvaljujući Direktoratu za digitalno zdravlje Ministarstva, pa će svaki izabrani doktor biti upućen u istoriju bolesti pacijenta i preglede kod specijalista.

”Uvezali smo podatke između primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, odnosno usluge, na način na koji svi ljekari mogu da imaju elementarne podatke o istoriji bolesti pacijenta kojega liječe, odnosno kojega vode”, rekla je Borovinić Bojović i precizirala da se na sistemu “Brže do ljekara” radilo skoro pet mjeseci.

Prema njenim riječima, biće više posla za ljekare specijaliste, ali je, s druge strane, to i za njih bolje.

”Zato što mogu svoje pacijente bolje da prate, brže da ih pregledaju. Na neki način bolje upravljaju praćenjem pacijenta. Mnogo je važno da onaj koji vodi pacijenta cijelo vrijeme zapravo tog pacijenta i prati”, zaključila je doktorka Borovinić Bojović.

Bonus video: