Dajbabe: Leševi pasa u dvorištu OŠ "Oktoih"

Iz uprave škole pojasnili su da je leševe tri pasa u ranim jutarnjim satima u dvorištu PO Dajbabe zatekla radnica škole

8963 pregleda 6 komentar(a)
Jedan od leševa u dvorištu škole, Foto: Printscreen
Jedan od leševa u dvorištu škole, Foto: Printscreen
Ažurirano: 30.11.2021. 15:18h

Uprava područnog odjeljenja Osnovne škole "Oktoih" u naselju Dajbabe, u Podgorici, prijavila je na više adresa da se u dvorištu njihove škole nalaze leševi tri psa.

Ne znaju i šta je razlog uginuća životinja ali, kako su "Vijestima" kazali, prizor koji su zatekli učenici nije bio prijatan.

"Ukoliko je razlog uginuća trovanje, to smatramo neodgovornim činom pojedinca", navode u odgovoru redakciji.

Iz uprave škole pojasnili su da je leševe tri uginula psa u ranim jutarnjim satima u dvorištu PO Dajbabe zatekla radnica škole.

"Istog trenutka je kontaktirala Upravu škole, a mi Komunalnu inspekciju. Oni su nas uputili na Upravu policije, navodeći da to nije njihova nadležnost. Nakon toga smo pozvali UP gdje smo u razgovoru sa njima dobili informaciju da taj slučaj nije ni u njihovoj nadležnosti, ukoliko nije riječ o vlasničkim psima, tj. niko nije prijavio slučaj trovanja. Tom prilikom su nam obećali da će u internoj komunikaciji sa Komunalnom inspekcijom riješiti problem. Kako nakon više sati nije riješen problem, ponovo smo kontaktirali Komunalnu inspekciju, a oni su nas uputili na Upravu za bezbjednost hrane", kazali su "Vijestima" iz podgoričke osnovne škole.

Dodaju i da ranije nisu imali sličan problem, ali da se dešava da psi lutalice uđu u školsko dvorište, te da su se zbog toga obraćali Komunalnoj inspekciji i Skloništu za napuštene životinje.

"Trenutno ne raspolažemo informacijama da li su i gdje su psi otrovani, ali svakako prizor koji su zatekli učenici nije bio prijatan. Ukoliko je razlog uginuća trovanje, to smatramo neodgovornim činom pojedinca", kazali su redakciji.

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kazali su da su prijavu dobili u 13.28 sati.

"Po zaprimljenoj prijavi veterinarska inspektorka je ostvarila komunikaciju sa predstavnicima komunalne inspekcije Glavnog grada i uputila se na lice mjesta gdje će preduzeti mjere i radnje u skladu sa nadležnostima, a na osnovu zatečenog činjeničnog stanja na prijavljenoj lokaciji", odgovorili su "Vijestima".

Ograđivanje nadležnih u slučaju prijave slučajeva na štetu životinja nije novost. Iz NVO "Korina Animals" prošle godine u novembru, nakon više slučajeva trovanja širom Crne Gore, kazali su "Vijestima" da samo prijava često nije dovoljna i da je neophodno uspostaviti protokole postupanja.

"Određena državna tijela su u saradnji sa NVO već razvila protokole za postupanje u raznim oblastima, kao što je nasilje u porodici i rano napuštanje školovanja. Isti model treba primijeniti i na oblast mučenja i ubijanja životinja i razaranja njihovog staništa, jer kao što je rekao jedan službenik UP dobro upućen u ovu problematiku - sve što se ne uredi propisima, protokolima i načinima postupanja, teško je rješivo", kazala je tada Tijana Kovačević iz "Korina Animals".

Bonus video: