Radojičić: Nezakonita Odluka UO UCG, čista egzekucija Glušice nad neistomišljenicima

"Ovo je prava hajka izvedena na jedan krajnje neprimjeren način putem pritiska od strane aktuelne uprave UCG na članove Posebnog tijela koji su učestvovali u mom izboru. U više navrata sa UCG su tražili da se zaposleni koji su bili članovi Posebnog tijela pismeno izjašnjavaju da li je povrijeđen član 25 stav 7 Statuta Univerziteta", kazala je Radojičić

3965 pregleda 4 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Upravni odbor (UO) Univerziteta Crne Gore (UCG) je na sjednici održanoj 25. novembra 2021. nezakonito je donio Odluku o poništenju Odluke članova Posebnog tijela o izboru člana Upravnog odbora u svojstvu "drugih zaposlenih" br. 01-2938/22-1 od 24. 07. 2020. godine i pokretanju novog postupka, saopštila je danas Desanka Radojičić, profesorica tehnike i informatike.

"Na taj način je prećutno bez konktretne Odluke o razrešenju prestao moj mandat u UO UCG, iako nije ispunjen niti jedan osnov za razrešenje člana UO predviđen članom 28 Statita UCG, i to nakon nešto više od godine dana od kada sam izabrana jednoglasno od predstavnika svih univerzitetskih jedinica. To je čista egzekucija nad neistomišljenicima od strane predsjednice UO UCG prof. dr Rajke Glušice", istakla je Radojičić.

Ona je dodala da UO UCG nije nadležan da poništava odluke Posebnog tijela koje čine po dva predstavnika vannastavnog osoblja sa svih univerzitetskih jedinica.

"Ovo je prava hajka izvedena na jedan krajnje neprimjeren način putem pritiska od strane aktuelne uprave UCG na članove Posebnog tijela koji su učestvovali u mom izboru. U više navrata sa UCG su tražili da se zaposleni koji su bili članovi Posebnog tijela pismeno izjašnjavaju da li je povrijeđen član 25 stav 7 Statuta Univerziteta", kazala je Radojičić.

Ona je poručila da nema ništa protiv da se procedura njenog izbora iz reda "drugih zaposlenih" u UO preispita, ali od strane nadležnih organa za to.

"Međutim, na inicijativu menadžera Karijernog centra, koji nije član niti jedne univerzitetske jedinice i koji nije ni zainteresovano lice, predsjednica UO UCG prof. dr Rajka Glušica bez ikakvog osnova, iz više navrata, vrši neviđeni i neprimjereni pritisak na pripadnike vannastavnog osoblja, koji su bili članovi Posebnog tijela kada sam izabrana za predstavnika "drugih zaposlenih" u UO UCG da se sada , nakon više od godinu dana nakon mog izbora u UOUCG, izjasne o legitimnosti procedure. Kao rezultat istog donosi Odluku o poništenju Odluke Posebnog tijela, što je mimo nadležnosti Upravnog odbora predviđenih Statutom UCG. Upozoravala sam prof. Glušicu da to ne radi ona već nadležni organi jer sam sigurna da nije napravljena nikakva greška", rekla je Radojičić.

Profesorica je kazala da podržava inicijativu da se Odluka o njenom izboru preispita.

"Biće mi zadovoljstvo da dam svoj doprinos u nastojanju čelnika Univerziteta da postupaju po zakonu i Statutu UCG, međutim donošenjem ove Odluke sami iste krše. A to je postao njihov način rada. Ovo je čisti revanšizam, a ja sam jedino kriva što sam zaposlena na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje UCG u Nikšiću, koji se u poslednje vrijeme nalazi na meti aktuelne uprave Univerziteta Crne Gore, istakla je Radojičić, koja na UCG zaposlena preko 30 godina.

Bonus video: