Juventas: Testirajte se na HIV besplatno i anionimno

"Testiranje je moguće obaviti u Savjetovalištima za dobrovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV, koja se nalaze u Institutu za javno zdravlje u Podgorici, kao i domovima zdravlja u Herceg Novom, Baru, Kotoru, Nikšiću, Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima"

2193 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Navladina organizacija (NVO) Juventas pozvala je danas građane da se testiraju na virus HIV.

Oni su se obratili povodom 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv side.

"Testiranje je moguće obaviti u Savjetovalištima za dobrovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV, koja se nalaze u Institutu za javno zdravlje u Podgorici, kao i domovima zdravlja u Herceg Novom, Baru, Kotoru, Nikšiću, Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima. Kao i do sada, Juventas ostvaruje dobru saradnju sa svojim partnerima, Institutom za javno zdravlje Crne Gore, Klinikom za infektivne bolesti i Društvom infektologa Crne Gore, sa kojima tokom novembra i decembra mjeseca sprovodimo besplatno, anionimno testiranje na HIV, hepatitis B i hepatitis C", ističe se u saopštenju Juventasa.

Iz te NVO su poručili da blagovremena dijagnoza HIV infekcije i korišćenje savremene terapije mogu smanjiti broj kopija virusa u krvi do granice da se isti ne može detektovati.

"Kada je do te mjere smanjen broj kopija virusa u krvi, isti se ne može prenijeti. Zato, važno je jačati terapijsku pismenost pacijenata, odnosno značaj redovnog i pravilnog korišćenja antiretrovirusne terapije", kazali su iz Juventasa.

Oni su dodali da Crna Gora spada u zemlje sa niskom prevalencom HIV-a, ali istovremeno ima i veoma nisku stopu testiranja na HIV od 10,6 na 1.000 stanovnika.

"Niska stopa testiranja na HIV u Crnoj Gori je i prepreka sagledavanju realne HIV prevalence. Rano dijagnostikovanje HIV-a, značajno povećava šanse za uspješnost terapije, zato i ovog prvog decembra, šaljemo poziv na testiranje, jer je to jedini način da osoba sazna svoj HIV status. Takođe, pozivamo Vladu Crne Gore, zdravstvene i obrazovne institucije, medije i organizacije civilnog društva da se uključe u aktivnu kampanju promocije korisnosti testiranja na HIV", piše u saopštenju Juventasa.

Iz te NVO su poručili da kao posebno važno ističu značaj podizanja svijesti o tome da osobe koje su inficirane HIV-om mogu živjeti kvalitetan život i stariti sa HIV-om, te je kako dodaju važno smanjiti stepen stigme i diskriminacije koji je u društvu prisutan prema HIV pozitivnim osobama.

"Upravo stigma i diskriminacija igraju ključnu ulogu u kasnijoj dijagnozi infekcije i povećanju stope smrtnosti od AIDS-a. Međunarodna organizacija UNAIDS, ove godine upozorava da uprkos značajnim naporima i težnjama u pravcu borbe protiv AIDS-a u svijetu, brojne ekonomske, društvene, kulturne i pravne nejednakosti, značajna su prepreka dokazanim rešenjima za prevenciju i liječenje HIV-a. Takođe u izvještaju postoji i zabrinutost da je pandemija COVIDa-19 potisnula odgovor na AIDS, na način što je u većini zemalja koje su izvještavale za UNAIDS, smanjen tempo testiranja na HIV, te je manje ljudi koji žive sa HIV-om započelo liječenje 2020. godine", piše u saopštenju Juventasa.

Oni navodi i da je okončanje pandemije koronavirusa od presudnog značaja i za unapređenje odgovora na HIV.

"Zato je važan i jednak pristup vakcinama u svim zajednicama. Vjerujemo da će svi ljudi, bez obzira na pol, etničku pripadnost, seksualnu orjentaciju, socio-ekonomski status ili neku drugu ličnu karakteristiku imati jednak pristup testiranju na HIV, drugim preventivnim i terapijskim uslugama u vezi sa HIV-om, kao i vakcinaciji i liječenju u odnosu na COVID-a 19. Samo na taj način, zajedničkim snagama možemo okončati epidemiju AIDS-a do 2.030 godine. Testiraj se i ti", zaključuje se u saopštenju Juventasa.

Bonus video: