Borovinić Bojović: Novi sistem zakazivanja rješava probleme pacijenata koji su trpjeli zbog birokratije

“Ljekari neće morati da se bavi administracijom, već da se posvete pacijentima. Uskoro, to je naredna faza, pacijent neće morati da brinu o svojoj medicinskoj dokumentaciji, već će biti integrisana u elektronski zdravstveni karton, pa će biti doostupna i ljekaru i pacijentu u svakom momentu”

21145 pregleda 10 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Luka Zeković
Sa pres konferencije, Foto: Luka Zeković

Novi sistem zakazivanja “Brže do ljekara” rješava probleme pacijenata koji su trpjeli zbog biroktratije, jer su morali da šetaju od jednog do drugog ljekara, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović predstavljajući novi sistem.

Ona je objasnila da će pacijent na licu mjesta moći da od specijaliste dobije termin za novi pregled ili drugog specijalistu.

Borovinić Bojović je ukazala na to i da su se izabrani ljekari do sada žalili da pola radnog vremena potroše na pisanje uputa.

“Sada smo ih rasteretili, pa očekujem da će svaki ljekar imati tri sata više da se posvete svojim pacijentima”, navela je ministarka zdravlja. Prema njenim riječima, biće više posla za specijaliste, ali da će, istovremeno, bolje pratiti pacijenta.

“Naporno i dugo smo radili, kako bismo omogućili pacijentima uštedu vremena, novca…”, dodala je Borovinić Bojović.

Borovinić Bojović
Borovinić Bojovićfoto: Luka Zeković

Kazala je i da je produženo vrijeme prvih pregleda kod izabranih ljekara, ali I specijalista i subspecijalista.

Direktor Direktorata za digitalno zdravlje Aleksandar Sekulić istakao jee da je analiza zatečenog stanja identigikovala nepovezan i time neefikasan sistem.

“Ljekari neće morati da se bavi administracijom, već da se posvete pacijentima. Uskoro, to je naredna faza, pacijent neće morati da brinu o svojoj medicinskoj dokumentaciji, već će biti integrisana u elektronski zdravstveni karton, pa će biti doostupna i ljekaru i pacijentu u svakom momentu”, kazao je Sekulić.

Direktorka Kliničkog centra Ljiljana Radulović kazala je da se za 10 kalendarskih dana iz domova zdravlja pošalje oko 7.500 uputa za pregled najvećoj zdravstvenoj ustanovi.

Radulović
Radulovićfoto: Luka Zeković

“Kontrole su 80 odsto tih uputa. S obzirom na to da će pacijenti od danas termine dobijati u KC, to znači da ćemo za tih 10 dana uštedjeti pet i po hiljada pacijenata koji odlaze ka izabranim ljekarima. Mjesečno govorimo o oko 15.000, a godišnje od oko 180.000 uputa. Na taj način građane štitimo dodatnih kontakata”, kazala je Radulobvić.

Naglašava da je svjesna da novi sistem znači dopunski napor za specijaliste I njihove medicinske sestre, odnosno tehničare u svim bolnicama.

“Ali naš konačni cilj je zadovoljan pacijent”, poručila je ona.

Neurolog u Kliničkom centru, doktorka Sanja Gluščević, koja je u prethodnih 10 dana testirala sistem, kazala je da će pacijenti u opštoj bolnici ili KC “odmah dobiti termine koji specijalista indikuje”.

“Neće biti potrebe za vraćanje po upute kod izabranih ljekara, čime je rasla frustracija i pacijenata i specijalista, dijagnostika, a nerijetko, i liječenje odlagani”, kazala je ona.

Doktorka Milena Sojić iz podgoričkog Doma zdravlja kazala je da je stari sistem zakazivanja onemogućavao izabranog ljekara da se posveti pacijentu, da radi na preventivnim i skrining pregledima.

“…Prepozna bolest u ranim fazama i preduprijedi je”, poručila je ona.

Odgovarajući na pitanje o dužini čekanja na specijalističke preglede, Radulović je kazala da su na sajtu KC dostupne liste čekanja za svaki pregled, odnosno uslugu te ustanove.

“Osim tih termina, postoje i interventni termini, pa se svaki pacijent koji je ugrožen odmah pregleda u KC”, kazala je ona.

"Pratimo situaciju sa omikron sojem"

Za očekivati je da će omikron soj biti zarazniji.

To je kazala ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

“Budno pratimo situaciju sa omikron sojem koronavirusa. I Svjetska zdravstvena organizacija je iskazala zabrinutost zbog pojave soja. U ovom trenutku nemamo precizne podatke da li će i u kojoj mjeri biti zarazniji od delta soja. Imajući u vidu da se radi o visokom broju mutacija, za očekivati je da će biti zaraznije”, kazala je ministarka zdravlja.

U vezi sa sekvencioniranjem uzoraka, koji bi pokazali eventualno prisustvo novih sojeva u Crnoj Gori, Borovinić Bojović je kazala da je aparat u funkciji, ljekari obučeni, sredstva za rad pribavljena.

“Sumnja na omikron biće urađena u Institutu za javno zdravlje. U uzorcima koje smo slali u inostranstvo, nije potvrđeno prisustvo ni delta plus ni omikron soja”, kazala je ona.