Misija OEBS objavila TV spot i pokrenula kampanju: Okončati rodno zasnovano nasilje

"Video je napravljen u partnerstvu sa Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava kako bi se podigla svijest javnosti o rasprostranjenosti nasilja u porodici i nasilja nad ženama i djevojčicama“, kaže se u saopštenju

3205 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Misija OEBS-a u Crnoj Gori pokrenula je javnu kampanju koja poziva na okončanje rodno zasnovanog nasilja, a koja uključuje TV spot i kampanju na društvenim mrežama.

Iz Misije OEBS-a su kazali da su se time pridružili globalnoj akciji „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ koja je počela 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, i trajaće do 10. decembra.

"Video je napravljen u partnerstvu sa Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava kako bi se podigla svijest javnosti o rasprostranjenosti nasilja u porodici i nasilja nad ženama i djevojčicama“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da video podstiče sve da preduzmu mjere za sprječavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja.

Iz OEBS-a podsjećaju da je njihova Studija o nasilju nad ženama u Crnoj Gori iz 2019. godine pokazala da skoro svaka peta žena kaže da je od svoje 15. godine doživjela fizičko i/ili seksualno nasilje od partnera ili nepartnera, a više od tri od deset žena iskusilo je seksualno uznemiravanje.

16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja
foto: Misija OEBS u Crnoj Gori

„Istraživanje je takođe pokazalo da se četvrtina slaže da nasilje nad ženama često izaziva žrtva, ali se takvi stavovi polako mijenjaju“, navodi se u saopštenju.

Iz OEBS-a su istakli da je rodno zasnovano nasilje kršenje ljudskih prava koje ugrožava bezbjednost i sigurnost žena i djevojčica širom svijeta i da ima dugoročne posljedice na pojedince i na šire društvo u kojem žive.

Kako su naveli, rodno zasnovano nasilje može imati različite oblike, od psihološkog, seksualnog i ekonomskog do fizičkog, a probija se kroz sve kulturne i društvene barijere.

„Misija OEBS-a i Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava nastaviće da promovišu rodnu ravnopravnost i nedvosmisleno se zalažu za politiku nulte tolerancije prema nasilju u porodici. Nasilju se može stati na kraj. Zaustavimo ga, reagujmo“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: