Rekonstruisane skladišne zgrade i stražarnica u magacinu Rogami

„Ovdje se skladište materijalno-tehnička sredstva značajna za sistem zaštite i spašavanja, ali i za Upravu policije, pa stoga sa posebnom pažnjom pristupamo održavanju njene profesionalne funkcionalnosti“, naglasio je Bešović

3476 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MUP
Foto: MUP

Stražarnica i dvije skladišne zgrade u magacinu u Rogamima, u kojem se čuvaju materijalno-tehnička sredstva značajna za sistem zaštite i spašavanja i Upravu policije, adaptirani su u skladu sa najboljim međunarodnim praksama i standardima, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Iz tog Vladinog resora kazali su da su skladišne zgrade i stražarnica rekonstruisani uz finansijsku pomoć Vlade Njemačke, kroz regionalni projekat koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

“Crna Gora doprinosi povećanju sigurnosti i bezbjednosti skladištenja naoružanja i neeksplodiranih ubojnih sredstava, i u narednom periodu ostaće posvećena toj temi”, poručeno je na primopredaji.

Vršilac dužnosti generalnog direktora za zaštitu i spašavanje u MUP-u, Miodrag Bešović, istakao je da je magacin Rogami vrlo važan resurs tog resora.

„Ovdje se skladište materijalno-tehnička sredstva značajna za sistem zaštite i spašavanja, ali i za Upravu policije, pa stoga sa posebnom pažnjom pristupamo održavanju njene profesionalne funkcionalnosti“, naglasio je Bešović.

Stražarnica Rogami
foto: MUP

On je kazao da službenici Odsjeka za neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) godišnje prikupe oko 15 tona NUS-a, a nekada i više, tako da se tim i sličnim ulaganjima značajno povećavaju kapaciteti za skladištenje NUS-a uz najsavremenije mjere bezbjednosti.

Programski menadžer u UNDP-u, Gordan Ivanović, istakao je da se projektom, koji sprovode uz finansijsku podršku Njemačke, dodatno unapređuje bezbjednost skladišta za lako i malokalibarsko oružje u Rogamima

„Stražarnica i dvije skladišne zgrade u magacinu Rogami adaptirani su u skladu sa najboljim međunarodnim praksama i standardima“, rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, projekat predstavlja direktan doprinos bezbjednosti Crne Gore i regiona, jer omogućava da značajne količine lakog i oružja malog kalibra budu adekvatno obezbijeđene.

„U saradnji sa MUP-om, UNDP u Crnoj Gori i UNDP SEESAC već više od deceniju podržavaju državu u jačanju i sprovođenju politike kontrole naoružanja”, naveo je Ivanović.

Stražarnica Rogami
foto: MUP

Prvi sekretar u Ambasadi Njemačke Thomas Meindl rekao je da ta država nastavlja da podržava sprovođenje Regionalne mape puta za rješavanje problema proliferacije i posjedovanja ilegalnog malokalibarskog oružja i municije.

Iz MUP-a su kazali da je projekat adaptacije skladišta Rogami dio regionalnog, koji je uspostavljen u martu 2019. godine kroz namjenski doprinos Njemačke od 5,5 miliona eura Programu UNDP-a.

Cilj tog programa je, kako su rekli, da doprinese koordinisanom pristupu u implementaciji Mape puta za kontrolu malokalibarskog i lakog oružja i municije na Zapadnom Balkanu.

Navodi se da projekat nadogradnje skladišta Rogami podržava Crnu Goru, prvenstveno MUP, u unapređenju bezbjednosti i sigurnosti centralnog skladišta u skladu sa međunarodnim standardima i najboljom praksom.

„Poboljšanje sigurnosti zaliha oružja i municije u skladištu kroz nadogradnju lokacije za skladištenje Rogami u skladu je sa strategijom i akcionim planom za subijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i municijom u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Projekat, kako je saopšteno, direktno doprinosi lokalnoj i regionalnoj sigurnosti, osiguravajući da značajne količine skladištenog oružja i municije za koje je odgovoran MUP budu bezbjedne i evidentirane.

„On doprinosi ispunjavanju ciljeva postavljenih regionalnom Mapom puta za Zapadni Balkan, među kojima je smanjenje rizika od nekontrolisane proliferacije na lokalnom i regionalnom nivou, kao i rizik od nekontrolisanih eksplozija“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: