U Bijelom Polju obilježen 1. decembar - Svjetski dan protiv side

Na svakih pet sekundi jedna osoba u svijetu zarazi se HIV-om, a svakih 15 sekundi jedna osoba izgubi život u borbi sa AIDS-om. Trenutno nema zvaničnih podatala koliko u Bijelom Polju ima zaraženih sidom, ali se pretpostavlja da taj broj iznosi oko deset

4477 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Opština Bijelo Polje
Foto: Opština Bijelo Polje

Svjetski dan borbe protiv side - 1. decembar obilježen je danas u Bijelom Polju pod sloganom ,,Okončajmo nejednakost, okončajmo AIDS“, u organizaciji Opštinske organizacije Crvenog krsta Bijelo Polje i opštinske Kancelarije za mlade, shodno preporukama Ministarstva zdravlja.

Koordinator OO Crvenog krsta Mašan Živković je istakao da u saradnji sa opštinskom Kancelarijom za mlade i partnerima dugi niz godina, obilježavaju ovaj značajan datum sa ciljem da se sugrađani informišu o tome šta su HIV i AIDS, načinima prenošenja i mjerama prevencije.

Mirha Kasumović iz Kancelarije za mlade, kazala je da je cilj programa bio da mladima skrenu pažnju na ovu opaku bolest.

"Iako nam se čini da dosta toga znamo o prenošenju side, podaci govore da nijesmo dovoljno upoznati. Moram napomenuti da na svakih pet sekundi jedna osoba u svijetu zarazi se HIV-om, a svakih 15 sekundi jedna osoba izgubi život u borbi sa AIDS-om“, istakla je Kasumović.

Doktor Fatih Ćorović kazao je da su ovakva predavanja jako važna u cilju edukacije mladih generacija.

"Cilj je da ih danas edukujemo o načinu prenošenja side, o zaštiti od bolesti, kao i životu onih koji već imaju HIV. Trenutno nemamo zvanične podatke koliko u Bijelom Polju ima zaraženih sidom, ali pretpostavlja se da je taj broj oko desetak. Mladi su površno informisani o ovoj problematici, misle da toga nema kod nas i da se nećemo susresti sa ovom bolešću, ali iskustva su mnogo drugačija, i danas smo im to predočili“, istakao je doktor Ćorović.

Predavanju o prevenciji ove bolesti, koje je vodio doktor Fatih Ćorović, prisustvovali su učenici srednjih škola, koji su imali priliku da pogledaju i jedan edukativan film na ovu temu.

Bonus video: