"sve vakcine su prošle rigorizna testiranja"

Pokrenuta kampanja: Vakcinisati djecu protiv zaušaka, malih boginja i rubele

"Uprkos otežavajućim okolnostima koje su nastupile usljed pandemije COVID-a-19, važno je štititi zdravlje najmlađe djece dostupnim vakcinama, kako se ne bismo vraćali u prošlost kada su djeca stradala od zaraznih bolesti koje smo zaboravili u našoj zemlji", poručila je, prilikom predstavljanja kampanje, ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović

7619 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: UNICEF Crna Gora/Duško Miljanić
Ilustracija, Foto: UNICEF Crna Gora/Duško Miljanić

Ministarstvo zdravlja danas je uz podršku Delegacije Evropske unije i UNICEF-a, pokrenulo nacionalnu kampanju za zaštitu dječjeg zdravlja koja podsjeća sve roditelje predškolske djece i djece početnog školskog uzrasta na važnost vakcinisanja protiv tri zarazne i po zdravlje opasne dječje bolesti – zaušaka, malih boginja i rubele.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da su te tri bolesti bile gotovo zaboravljene u Crnoj Gori sa posljednjim pojavama malih boginja, 1998. i 2018. godine, kada je zabilježeno 200 slučajeva zaraze, većinom među djecom mlađom od pet godina koja nisu bila vakcinisana.

"Zahvaljujući saradnji roditelja i ljekara koji su redovno vodili brigu o vakcinisanju, obje epidemije su ubrzo bile pod kontrolom i zaustavljene su bez gubitka života. Pandemija COVID-a-19 i epidemiološke mjere otežale su redovno vakcinisanje djece, pa Ministarstvo zdravlja poziva i podsjeća sve roditelje djece starije od godinu dana i djece od šest godina da vakcinišu svoju djecu prvom i drugom dozom vakcine protiv zaušaka, malih boginja i rubele", ističe se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Iz tog Vladinog resora su rekli da se njihovoj inicijativi pridružuje i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, koje će kako dodaju, kroz vrtiće podsjećati roditelje na važnost zaštite dječjeg zdravlja kroz vakcinisanje".

"Uprkos otežavajućim okolnostima koje su nastupile usljed pandemije COVID-a-19, važno je štititi zdravlje najmlađe djece dostupnim vakcinama, kako se ne bismo vraćali u prošlost kada su djeca stradala od zaraznih bolesti koje smo zaboravili u našoj zemlji. Pozivam sve roditelje da posjete svog pedijatra i vakcinišu svoje dijete protiv zaušaka, malih boginja i rubele, ali i drugih zaraznih bolesti, u slučaju da je dijete propustilo neku od doza zbog pandemije COVID-a-19", poručila je, prilikom predstavljanja kampanje, ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović.

Iz Ministarstva zdravlja su rekli da su sve vakcine koje se koriste u domovima zdravlja Crne Gore prošle rigorozna testiranja Svjetske zdravstvene organizacije, nezavisnih laboratorija širom svijeta, kao i regulatornih tijela država proizvođača, a dobile su i odobrenje nacionalnog Instituta za ljekove i medicinska sredstva.

"Dostupne vakcine najefikasnija su zaštita zdravlja djece od zaraznih dječjih bolesti. Samo prošle godine, protiv malih boginja prvom dozom vakcinisano je više od 109 miliona djece u svijetu", piše u saopštenju.

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa je povodom početka kampanje kazala da je imunizacija siguran i djelotvoran način da se djeca zaštite od zaraznih bolesti koje im mogu ozbiljno ugroziti kvalitet života.

"Zato Evropska unija podržava napore Crne Gore da promoviše naučne argumente i informacije o važnosti vakcina za zaštitu dječjeg zdravlja, u nadi da će ova kampanja doprinijeti da vrijednosti obuhvata dječjim imunizacijama u Crnoj Gori budu na nivou onih u EU", kazala je Popa.

Iz Ministarstva zdravlja su poručili da zaraza malim boginjama, zauškama i rubelom može imati ozbiljne posljedice.

"UNICEF procjenjuje da u svijetu svakoga dana zbog morbila život izgubi 568 osoba, dok je preko 207.000 života izgubljeno tokom 2019. godine kao direktna posljedica infekcijom virusom malih boginja. Velika većina ovih izgubljenih života bila su djeca. Stoga Ministarstvo zdravlja poziva sve roditelje na saradnju kako bi stopa obuhvata vakcinom koja štiti dječje zdravlje u Crnoj Gori došla na preporučenih 95 posto i kako bi se spriječila epidemija ovih zaraznih bolesti sa svim svojim posljedicama. Prema posljednjim podacima, u Crnoj Gori je trenutno nešto više od trećine djece koja su rođena 2019. godine vakcinisano protiv malih boginja, zaušaka i rubele", piše u saopštenju.

Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori je rekao da vakcine pružaju najviši nivo zaštite dječjeg zdravlja od zaraznih bolesti.

"Želimo da sva djeca u Crnoj Gori budu zaštićena od opasnih bolesti koje mogu značajno narušiti njihovo zdravlje, dobrobit, kao i rast i razvoj", poručio je Santander.

Iz Ministartva zdravlja su rekli da je svako dijete do devetog mjeseca života zaštićeno antitijelima koje je primilo od majke.

"Poslije devetog mjeseca ta antitijela se gube kod velikog broja djece, te ona postaju osjetljiva na virus malih boginja. Zato ih treba vakcinisati na vrijeme – 12–15 mjeseci je najbolje doba za vakcinu i tom se preporukom vode zdravstvene institucije u mnogim državama. Razlog za ovakvo postupanje nalazi se u činjenici da zdravstvene komplikacije, koje nastaju kao posljedica malih boginja, mogu ostaviti teške posljedice na razvoj djeteta, a ponekad može doći i do smrtonosnog ishoda", zaključuje se u saopštenju.