"Povećanje plata zdravstvenim radnicima od 30 do 40 odsto ako se usvoji zakon o budžetu"

Milena Milović iz MFSS je kazala da zarade rastu po dva osnova - promjene poreskog opterećenja i kroz povećanje koeficijenata u svim grupama Granskog kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu

32170 pregleda 59 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Luka Zeković
Sa konferencije za medije, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.12.2021. 15:05h

Povećanje osnovnih plata zdravstvenim radnicima iznosiće između 30 i 40 odsto od 1. januara 2022. godine ukoliko bude usvojen zakon o budžetu, saopšteno je na današnjoj pres konferenciji Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) i Ministarstva zdravlja (MZD).

Milena Milović iz MFSS je kazala da zarade rastu po dva osnova - promjene poreskog opterećenja i kroz povećanje koeficijenata u svim grupama Granskog kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu.

Ona je objasnila da prosječna zarada u dijelu medicinskog kadra trenutno iznosi 589 eura, dok nominalno prosječno povećanje od 1. januara bi trebalo da iznosi 205 eura što je 35 odsto.

Kazala je da srednja medicinska sestra sada prima 412,60 eura i da će joj plata biti povećana za oko 166 eura.

Poručila je da će doktorima medicine osnovna plata porasti sa 780 na 1.032 eura, dok će subspecijalistima medicine povećanje osnovne plate iznositi 32,43 odsto.

Milović je kazala da veće povećanje imaju zaposleni sa nižim primanjima, dok će najmanje primanje ostvariti direktori zdravstvenih ustanova.

Sekretar MFSS Branko Krvavac je rekao da će u narednom periodu radit na novom zakonu o zaradam u javnom sektoru gdje će biti uključeni prosvjeta i zdravstvo.

"Vraćanje dijela duga države onima koji spašavaju živote ljudi"

Iz MFSS je saopšteno da su ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić rekli da je povećanje zarada u zdravstvenom sistemu od 30 do 40 odsto, vraćanje dijela duga države onima koji spašavaju živote ljudi.

"Ovo je tek početak, jer ćemo ulaganjima u cijeli sistem obezbijediti povećanje kvaliteta usluga javnog zdravlja" poručili su Borovinić Bojović i Spajić.

Borovinić Bojović: Ovo nije milostinja

Borovinić Bojović je kazala da "iako je dio javnosti sumnjao da se ovo može desiti u rekordno kratkom roku, s obzirom na to da se gotovo ništa nije uradilo za 30 godina, zahvaljujući velikim naporima i razumijevanju Ministarstva finansija i socijalnog staranja prema zdravstvenom sistemu, danas imamo precizan i jasan plan koji u zavisnosti od usvajanja budžeta može da stupi na snagu već od 1. januara 2022. godine".

"Naglasila bih da ovo nije milostinja već dio duga države prema onima koji samo u jednoj sedmici, i noću i danju i subotom i nedjeljom spašavaju ljudske živote. Oni su odavno zaradili ono što im ova Vlada vraća" rekla je Borovinić Bojović.

Ona je ukazala da se razgovaralo sa sindikatima i da su zadovoljni i saglasni sa planom.

Spajić: Brojke jasno pokazuju ko će i koliko dobiti, nema prostora za "mešetarenje"

Spajić je rekao da je država u nevjerovatno povoljnoj situaciji.

"Ne bi moglo tako biti da nije bilo liderstva ministarke zdravlje i svih zdravstvenih radnika koji su iznijeli teret krize. Hvala što spašavate živote naših građana, što ste pokazali šta znači dostojanstveno obavljati svoj poziv i voljeti svoju zemlju. Reformama kao što je "Evropa Sad!" upravo želimo da zadržimo ljekare u zemlji i omogućimo im da ovdje imaju bolje uslove života", kazao je Spajić.

On je istakao da su "u prezentaciji konkretni primjeri za održivo dodatno povećanje plata zdravstvenim radnicima, uz ono što od januarskih plata sljeduje i sve zaposlene u Crnoj Gori kroz program "Evropa Sad!", za šta je potrebno usvajanje predloga budžeta za 2022. godinu".

"Brojke jasno pokazuju ko će i koliko dobiti, da nema prostora za "mešetarenje" i licitiranje sa ovako značajnim mjerama, već da građani tačno znaju šta mogu da očekuju od januarske plate", poručio je Spajić.

Krvavac je naglasio da je ovo prvo povećanje plata zdravstvu koje je inicirala Vlada.

Kazao je da su do sada su to radili sindikati, a ovaj put je Vlada ta koja ih je okupila.

"Ono što bih želio da najavim je da ćemo naredne godine raditi na izmjenama, tj. novom Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, u kom će prvi put biti uključeni i sektori prosvjete i sektori zdravstva kao posebni segmenti tog zakona", rekao je Krvavac.

Bonus video: