NVO "Ekvivalent" organizuje edukativnu radionicu u Bijelom Polju

Projektom će biti uspostavljeno jedinstveno tijelo za procjenu invaliditeta, kao i razvijena nova metodologija zasnovana na modelu ljudskih prava koja će zamijeniti prevaziđeni dominantno medicinski model procjene invaliditeta u Crnoj Gori

1877 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nevladina organizacija "Ekvivalent" organizuje drugu po redu od planiranih osam edukativnih radionica 4. decembra u hotelu "Franca" u Bijelom Polju.

Radionica se organizuje za sve zainteresovane osobe sa invaliditetom, roditelje i staratelje osoba sa invaliditetom i predstavnike nevladinih organizacija za zaštitu prava osoba sa invaliditetom sa područja opštine Bijelo Polje.

"Učesnici/e radionice će imati priliku da se upoznaju sa značajem reforme sistema procjene invaliditeta/utvrđivanja invalidnosti u cilju jednakog, pravednijeg i lakšeg pristupa zagarantovanim pravima, materijalnim davanjima i uslugama za osobe sa invaliditetom u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i ratifikovanom UN Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom", navodi se u saopštenju NVO "Ekvivalent".

Edukativnu radionicu pod nazivom: "Reforma sistema procjene invaliditeta/utvrđivanja invalidnosti u cilju jednakog, pravednijeg i lakšeg pristupa zagarantovanim pravima, materijalnim davanjima i uslugama za osobe sa invaliditetom" će voditi Dragan Tepavčević i Marica Stijepović.

Aktivnost se realizuje u okviru projekta: "Turn on, this is important for you!“, koji je podržan kroz projekat "Reforma nacionalnog sistema procjene invaliditeta" koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji sa organizacijama civilnog društva koje predstavljaju osobe sa invaliditetom, nadležnim ministarstvima i državnim institucijama.

Projektom će biti uspostavljeno jedinstveno tijelo za procjenu invaliditeta, kao i razvijena nova metodologija zasnovana na modelu ljudskih prava koja će zamijeniti prevaziđeni dominantno medicinski model procjene invaliditeta u Crnoj Gori. Na ovaj način osobe sa invaliditetom svoja prava ostvarivaće na pravedniji i jednostavniji način.

Bonus video: