Od početka godine: Preko 5.000 zaraženih koronom u Pljevljima i na Žabljaku

Iz Zdravstveno-sanitarne inspekcije nijesu mogli da saopšte podatak koliko je u 2020. godini registrovano oboljelih od kovida-19, jer taj podatak nemaju u digitalnoj formi

17927 pregleda 0 komentar(a)
U novembru zaraženo 376 osoba (ilustracija, bolnica Pljevlja), Foto: Goran Malidžan
U novembru zaraženo 376 osoba (ilustracija, bolnica Pljevlja), Foto: Goran Malidžan

Od početka godine na području Pljevalja i Žabljaka registrovano je 5.174 građana oboljelih od koronavirusa.

To je “Vijestima” saopštila inspektorka Olivera Lučić Miler iz Zdravstveno-sanitarne inspekcije u Pljevljima, koja pokriva opštine Pljevlja i Žabljak, a na osnovu uvida u internet aplikaciju Zdravstveno-sanitarne inspekcije u koju se unose podaci o svim pozitivnim licima i njihovim kontaktima.

Nije saopšteno koliko se od ukupnog broja odnosi na Pljevlja a koliko na Žabljak, ali imajući u vidu da su Pljevlja po broju stanovnika najmanje petnaestak puta veća od Žabljaka, gro oboljelih iz ovog izvještaja se odnosi na najsjeverniju crnogorsku opštinu.

Iz Zdravstveno-sanitarne inspekcije nijesu mogli da saopšte podatak koliko je u 2020. godini registrovano oboljelih od kovida-19, jer taj podatak nemaju u digitalnoj formi.

”U julu ove godine obrađeno je ukupno 26 lica pozitivnih na kovid-19, u avgustu 336, u septembru 1.280, u oktobru 754, u novembru 376 lica. Ukupno obrađeno i izdato rješenja na području opština Pljevlja i Žabljak, u periodu od 01.01.2021. do 30.11.2021. godine je 5.174 lica pozitivnih na kovid-19”, rekla je Lučić Miler.

Istakla je da njihova dva sanitarna inspektora, skoro dvije godine, u neposrednoj saradnji sa nadležnim epidemiološkim službama, obrađuju i izdaju rješenja za pozitivna lica i njihove kontakte, kontrolišu građene u samoizolaciji, ali i na graničnim prelazima na području opštine.

”U novembru su podnijete dvije krivične prijave zbog sumnje na falsifikat kovid-19 potvrda za dva lica prilikom prelaska granice, u saradnji sa Odjeljenjem za kriminalistiku CB Pljevlja”, rekla je Lučić-Miler.

Kazala je da je posljednjih dana evidentno smanjenje obolijevanja od koronavirusa.

Podsjetila je da crnogorski državljani i stranci mogu da uđu u Crnu Goru preko svih graničnih prelaza uz jedan od dokaza iz nacionalne digitalne kovid potvrde - da su potpuno vakcinisani i da od posljednje doze nije prošlo duže od šest mjeseci, negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata i negativnim brzim antigenskim testom, ne starijim od 48 sati, i pozitivnim PCR testom starijim od 10 dana, a ne starijim od 180 dana.

Crnogorski državljani i stranci koji imaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori, a koji ne posjeduju nijedan od dokaza iz nacionalne kovid potvrde, mogu da uđu u Crnu Goru uz određivanje mjere samoizolacije u trajanju od 10 dana.

Samoizolacija podrazumijeva boravak u porodičnom smještaju ili drugom objektu, uz praćenje zdravstvenog stanja tog lica, kao i svih članova njegovog zajedničkog porodičnog domaćinstva od nadležne epidemiološke službe, u skladu sa rješenjem sanitarne inspekcije.

Samoizolacija za pozitivna lica traje 10 dana, a za kontakte 14.

”I dalje su na snazi osnovne mjere zaštite od zaraznih bolesti (maska, distance i higijena). Maska je obavezna u svim zatvorenim prostorima, a na otvorenim u slučaju nemogućnosti držanja distance. Na snazi je zabrana rada diskoteka, noćnih klubova, dok ostali ugostiteljski objekti organizuju rad od sedam do 24 sata. Nije dozvoljeno održavanje svadbi, rođendana i drugih privatnih proslava” kazala je sanitarni inspektor dr Olivera Lučić Miler.

Ministarstvo zdravlja i uprave za inspekcijske poslove i policije danas i tokom vikenda pojačano će kontrolisati poštovanja epidemioloških mjera u svim gradovima Crne Gore, sa posebnim fokusom na Podgoricu, Nikšić, Tivat, Budvu, Herceg Novi, Berane i Bijelo Polje. Saopšteno je da će se provjeravati posjedovanje nacionalne kovid potvrde u ugostiteljskim objektima i ostalim mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi i da li se krši mjera zabrane organizovanja svadbi i drugih porodičnih veselja.

Bonus video: