Predrasude prepreka za testiranje

"Makar i jedna osoba koja dobrovoljno prepozna rizik za nas je uspjeh”, kazala dr Marjanović

4071 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: SHUTTERSTOC
Ilustracija, Foto: SHUTTERSTOC

Tokom Evropske nedjelje testiranja na HIV, samo 23 osobe učestvovale su u testiranju u Savjetovalištu za HIV pri Institutu za javno zdravlje (IJZ).

"Nismo zadovoljni odzivom na testiranje, ali, radeći dugi niz godina, svjesni smo brojnih predrasuda koje važe za ovu infekciju i jednostavno je jasno zašto je slab odziv”, kazala je za “Vijesti” specijalista socijalne medicine, dr Aleksandra Marjanović.

Testiranje na HIV je uvijek besplatno i povjerljivo u ovom Savjetovalištu.

Prema riječima Marjanovićeve, veoma je važno naglasiti da promocija ovog testiranja uz savjetovanje značajno unapređuje prevenciju HIV infekcije, omogućava rano testiranje i rano uključivanje liječenja. “To omogućava osobi da vodi dug i kvalitetan život, istovremeno sprečava prenošenje HIV-a na druge osobe i smanjuje troškove liječenja HIV-a i pratećih oboljenja koja se mogu javiti kao posljedica dugotrajne infekcije i oštećenja imunog sistema”, kazala je ona.

HIV infekcija je neizlječiva bolest koja predstavlja infekciju virusom humane imunodeficijencije.

Tokom testiranja je bilo 20 muškaraca i tri žene.

Evropska nedjelja testiranja organizovana je deveti put, a u njenom obilježavanju učestvuje nekoliko stotina organizacija iz većine evropskih zemalja, a akcija je podržana od strane velikog broja međunarodnih organizacija.

”Makar i jedna osoba koja dobrovoljno prepozna rizik za nas je uspjeh. Međutim i dalje je potrebno vršiti promociju zdravih seksualnih navika i zdravih ponašajnih obrazaca, prepoznavanje rizika i davanje stručnih i naučno potvrđenih činjenica u cilju povećanja obuhvata testiranja kako bi se podigla svijest o evidentnom postojanju HIV infekcije i među našim građanima”, kazala je Marjanović.

Iz IJZ je ranije saopšteno da je program Ujedinjenih nacija za HIV i AIDS u oktobru 2020. godine izvijestio o “značajnom smanjenju usluga testiranja na HIV u skoro svim zemljama Evrope”.

”Dok su pojedine države nivo testiranja na HIV i hepatitise vratile na nivo testiranja prije kovida-19, u mnogim zemljama, uključujući i Crnu Goru, obim testiranja je i dalje nizak”, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ su uputili više poruka, među kojim su te da je bolje saznati svoj status što ranije, jer rano započinjanje liječenja može poboljšati kvalitet života i produžiti očekivano trajanje života, takođe da liječenje smanjuje mogućnost prenosa infekcija na neinficirane osobe, da oko 95 odsto osoba prihvata da se testira ukoliko testiranje ponudi ljekar.

Prvog decembra obilježava se Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a.

Bonus video: