NVO Ekvivalent u subotu i nedjelju organizuje radionice za osobe sa invaliditetom, roditelje i staratelje...

"Učesnici/e radionice će imati priliku da se upoznaju sa značajem reforme sistema procjene invaliditeta/utvrđivanja invalidnosti u cilju jednakog, pravednijeg i lakšeg pristupa zagarantovanim pravima, materijalnim davanjima i uslugama za osobe sa invaliditetom u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i ratifikovanom UN Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom"

1594 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nevladina organizacija (NVO) Ekvivalent saopštila je da u subotu 4. decembra u Bijelom Polju, a 5. decembra u Beranama organizuju drugu i treću od planiranih osam edukativnih radionica.

Oni su dodali da se radionica organizuje za sve zainteresovane osobe sa invaliditetom, roditelje i staratelje osoba sa invaliditetom i predstavnike nevladinih organizacija za zaštitu prava osoba sa invaliditetom sa područja Bijelog Polja.

"Učesnici/e radionice će imati priliku da se upoznaju sa značajem reforme sistema procjene invaliditeta/utvrđivanja invalidnosti u cilju jednakog, pravednijeg i lakšeg pristupa zagarantovanim pravima, materijalnim davanjima i uslugama za osobe sa invaliditetom u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i ratifikovanom UN Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom", piše u saopštenju.

Oni su kazali da će edukativnu radionicu "Reforma sistema procjene invaliditeta/utvrđivanja invalidnosti u cilju jednakog, pravednijeg i lakšeg pristupa zagarantovanim pravima, materijalnim davanjima i uslugama za osobe sa invaliditetom" voditi trener Dragan Tepavčević, diplomirani socijalni radnik i Marica Stijepović diplomirana psihološkinja.

"Ovu aktivnost realizujemo u okviru projekta "Turn on, this is important for you!", koji je podržan kroz projekat "Reforma nacionalnog sistema procjene invaliditeta" koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji sa organizacijama civilnog društva koje predstavljaju osobe sa invaliditetom, nadležnim ministarstvima i državnim institucijama. Projektom će biti uspostavljeno jedinstveno tijelo za procjenu invaliditeta, kao i razvijena nova metodologija zasnovana na modelu ljudskih prava koja će zamijeniti prevaziđeni dominantno medicinski model procjene invaliditeta u Crnoj Gori. Na ovaj način osobe sa invaliditetom svoja prava ostvarivaće na pravedniji i jednostavniji način", kazali su iz NVO Ekvivalent.

Bonus video: