NVO Eko tim: Izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda otežana zbog problema tokom i nakon impementacije

Tvrde da je “prioritetno rješavanje zagađenja površinskih i podzemnih voda komunalnim otpadnim vodama usporeno , što može ugroziti napredak Crne Gore u pretpristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

3205 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Realizacija projekata izgradnje postrojenja za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda (PPOV) u crnogorskim opštinama, je otežana zbog evidentiranih različitih problema koji se javljaju tokom i nakon implementacije projekata.

To su nalazi analize statusa implementacije projekata izgradnje PPOV u centralnom i sjevernom regionu Crne Gore koja je sprovela NVO Eko tim u okviru projekta „Organizacije civilnog društva kao efikasni akteri u procesu donošenja odluka”.

Projekat je podržan od Centra za građansko obrazovanje (CGO), u okviru programa OCD u Crnoj Gori - od osnovnih usluga do oblikovanja politika -M’BASE, koji se finansira iz sredstava Evropske unije.

Iz Nevladine organizacije Eko tim tvrde da je “prioritetno rješavanje zagađenja površinskih i podzemnih voda komunalnim otpadnim vodama usporeno , što može ugroziti napredak Crne Gore u pretpristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

“Pitanje blagovremenog obezbjeđivanja sredstava je jedan od većih problema kada je realizacija projekata PPOV i prateće infrastrukture u Crnoj Gori u pitanju. Nedostatak sredstava onemogućava investitoru da realizuje potrebne aktivnosti u skladu sa predviđenom dinamikom i odlaže realizaciju cijelog projekta. Praksa je pokazala da lokalne samouprave, naročito one u sjevernom regionu, nemaju finansijskih mogućnosti da samostalno finansiraju izgradnju PPOV i prateće infrastrukture za sakupljanje i odvođenje komunalnih otpadnih voda. To je jedan od razloga zbog čega realizacija projekata u pojednim opštinama nije započela, odnosno zašto kasni u odnosu na planiranu dinamiku”, ističe Milija Čabarkapa, izvršni direktor NVO Eko-tim.

Podsjeća da je krajnji rok za izgradnju sistema za sakupljanje, odvođenje i prečišćavanje komunalnih otpadnih voda u svih 37 identifikovanih aglomeracija, kraj 2035. godine.

“Do ovog roka, relevatnom strateškom dokumentacijom je predloženo da se izgradi 29 PPOV na teritoriji Crne Gore. Trenutno postoji deset PPOV-a u funkciji ili probnom radu, od kojih jedan broj funkcioniše sa brojnim problemima. Procijenjena vrijednost planiranih investicija na nivou Crne Gore je oko 472 miliona eura, od čega procijenjeni investicioni troškovi izgradnje PPOV-a iznose 131 milion eura, proširenje kanalizacione mreže 212 miliona eura i rekonstrukcija postojećih kolektorskih sistema 129 miliona eura. Rješavanje pitanja kanalizacionog mulja, protesti lokalnog stanovništva protiv izgradnje PPOV na odabranoj lokaciji, neujednačen razvoj sistema za sakupljanje i prečišćavanje komunalnih otpadnih voda, usporena dinamika realizacije aktivnosti i okolnost da velika investiciona ulaganja ne prati odgovarajuća tarifna politika, neki su od identifikovanih problema”, dodaje Čabarkapa.

Ističe se naše rijeke, jezera i more dave biološkim i hemijskim zagađivačima koji potiču iz komunalnih otpadnih voda.

“Na ovaj način uništavaju se vodeni ekosistemi i ugrožava zdravlje ljudi. Čista voda je neophodan resurs, stoga, imajući u vidu obim i kompleksnost rješavanja otpadnih voda kroz izgradnju PPOV , kao i procijenjenu vrijednost sredstava koja treba obezbijediti, biće neophodna maksimalna posvećenost svih aktera na državnom i lokalnom nivou da bi se ispunili planirani ciljevi u okviru definisanih rokova”, kazao je Čabarkapa.

Bonus video: