Dogovorena saradnja na valorizaciji Skadarskog jezera

Kako je saopšteno, Marković i Mesi su zajednički ocijenili da između dviju susjednih i prijateljskih država nema otvorenih pitanja, da se saradnja razvija u duhu dobrosusjedstva i razumijevanja
82 pregleda 0 komentar(a)
Senida Mesi, Duško Marković, Foto: Gov.me
Senida Mesi, Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 02.11.2017. 15:50h

Vlade Crne Gore i Albanije spremne su da nizom konkretnih aktivnosti, među kojima je najznačajnija saradnja u valorizaciji Skadarskog jezera, doprinesu daljem unaprjeđenju odnosa, sa ciljem boljeg i kvalitetnijeg života građana obje države.

To je poručeno sa današnjeg sastanka premijera Duška Markovića i zamjenice predsjednika Vlade Albanije Senide Mesi, održanog tokom međunarodne konferencije Privredne komore Crne Gore "Region nakon četiri godine Berlinskog procesa".

Kako je saopšteno, Marković i Mesi su zajednički ocijenili da između dviju susjednih i prijateljskih država nema otvorenih pitanja, da se saradnja razvija u duhu dobrosusjedstva i razumijevanja.

"I da su dvije vlade spremne da nizom konkretnih aktivnosti, među kojima je najznačajnija saradnja u valorizaciji Skadarskog jezera, daju kontinuirani doprines daljem unapređenju odnosa sa ciljem boljeg i kvalitetnijeg života građana obje države", kaže se u saopštenju.

Marković i Mesi su, kako se navodi, dogovorili konkretne korake ka prevazilaženju izazova na toku granične rijeke Bojane, i iskazali spremnost da pokrenu zajedničke aktivnosti na valorozaciji resursa Skadarskog jezera i rijeke Bojane.

Marković je saopštio da Crna Gora u potpunosti podržava evropske integracije Albanije, i da je spremna da na tom planu priži konkretan doprinos u ekspertskoj i drugoj pomoći.

"Mi želimo da Albanija što prije počne pregovore za članstvo u Evropskoj uniji", kazao je Marković.

Mesi je, kako se navodi, iskazala interesovanje albanske Vlade za crnogorska iskustva u valorizaciji turističkih resursa i privlačenju stranih investitora u toj oblasti, ocijenivši da je Crna Gora tu ostvarila značajan napredak u odnosu na Albaniju.

"Na sastanku, koji je protekao u konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi, bilo je riječi i o ranije dogovorenoj zajedničkoj sjednici vlada dvije države, kao i o više drugih tema od interesa za obje zemlje", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: