Pet asistentkinja iz Nikšića vraćeno na posao

Tvrdile da je konkurs raspisan nezakonito, kao i da je Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta preporučilo da se zadrže asistenti koji su u procesu rada i zaposle novi ukoliko ima potrebe

5301 pregleda 0 komentar(a)
JPU "Dragan Kovačević", Foto: Svetlana Mandić
JPU "Dragan Kovačević", Foto: Svetlana Mandić

Asistentkinje u nastavi iz JPU ,,Dragan Kovačević'' iz Nikšića, koje su 1.oktobra ostale bez posla, odlukom nove uprave vrtića, nastavile su rad u pomenutoj ustanovi.

“Nakon više razgovora obavljenih lično i putem e-maila sa kabinetom ministarke Vesne Bratić i državnom sekretarkom Milicom Kadović, a u saradnji sa novom upravom vrtića, odlučeno je da opet zasnujemo radni odnos”, navodi se u saopštenju pet asistentkinja.

Početkom septembra raspisan je konkurs za prijem sedam asistenata u nastavi, a među primljenima su bile dvije asistentkinje koje su i ranije radile u JPU “Dragan Kovačević”.

Aistentkinje koje su ostale bez posla, i koje su više godina radile u pomenutoj javno predškolskoj ustanovi, njih pet, tvrdile su da je konkurs raspisan nezakonito, kao i da je Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta preporučilo da se zadrže asistenti koji su u procesu rada i zaposle novi ukoliko ima potrebe.

U dopisu ističu da su od samog početka bile spremne za komunikaciju i pronalaženje rješenja, ali da bivša v.d. direktorice JPU “Dragan Kovačević”, Ana Pejović, nije pokazala spremnost da se problem prevaziđe.

Povezani članci

30. Septembar 2021.

Nikšić: Pet asistenata u nastavi ostaje bez posla

13. Oktobar 2021.

Konkurs za asistente biće poništen

“Sa druge strane, Ministarstvo i nova uprava stupili su u otvorenu komunikaciju, prepoznali suštinu inicijativa, apela i zahtjeva koje smo uporno upućivali. Ovim putem želimo da se zahvalimo državnoj sekretarki Milici Kadović, kabinetu ministarke i novoj v.d. direktorice Snežani Zogović Nikčević koja je prepoznala suštinu problema”, poručile su asistentkinje.

Ističu da su sve vrijeme postupale bez želje i namjere da opstruiraju rad JPU ili utiču na angažman izabranih sedam kandidata, već su samo željele da zaštite svoja legitimna prava.

“U skladu sa zakonom, po pravnim propisima i zbog potreba vrtića za sve nas ima mjesta a mi ćemo kao i prije prekida naših ugovora raditi odgovorno uz želju da pomognemo djeci i budemo njihova bezrezervna podrška. Zahvaljujemo grupi građana Alternativa Crna Gora koja nam je od početka bila velika podrška. Smatramo da je pravda zadovoljena i da će veći broj angažovanih asistenata doprinijeti još boljem funkcionisanju u radu ustanove. Nadamo se da će se uskoro poboljšati i status asistenata u nastavi, inicijative su već u priceduri”, zaključuje se u saopštenju za javnost.

Bonus video: