CDT: Mediji da uklanjaju teorije zavjere i lažne vijesti iz komentara

"Iako je javna debata poželjna za sva pitanja, pa i pandemiji i njenom kontrolisanju, u javni prostor, naročito kroz medije, se ne smiju uvoditi lažne vijesti i teorije zavjere jer mogu imati direktan uticaj na zdravlje građana Crne Gore"

713 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Centar za demokratsku trenziciju (CDT) pozvao je danas medije da uklanjaju teorije zavjere i lažne vijesti iz komentara.

"Iako u svom izvještavanju o pandemiji koronavirusa i vakcinaciji većina crnogorskih medija postupa uglavnom profesionalno i ne plasira teorije zavjere i dezinformacije o kovidu i imunizaciji, očigledni su propusti u kontrolisanju komentara na portalima gdje se redovno mogu pročitati lažne vijesti na ove teme. Uprkos izuzetno zabrinjavajućim podacima koji ukazuju da na dnevnom nivou u Crnoj Gori od kovida oboli više stotina građana, da je preminulo više od 2.275, antivakserska kampanja ne jenjava, a nažalost, mediji su joj omogućili da u javni prostor, ako ne preko članaka, uđe kroz komentare na portalima ili putem društvenih mreža medija", ističe se u saopštenju CDT koje potpisuje Darvin Murić, glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanja, platforeme CDT.

Murić
Murićfoto: CDT

Iz CDT su dodali da se na najčitanijim portalima u Crnoj Gori može pročitati "da nas od početka plandemije sve lažu i da je broj novozaraženih veći u zemljama sa najviše vakcinisanih", "da vakcine ne daju nikakav efekat", "da vakcina ne pomaže“, “što je više vakcinisanih više zaraženih"...

"U komentarima, koje bi, podsjećamo, administratori na portalima trebalo da moderiraju, takođe možemo pročitati "da ljudi 5-6 mjeseci nakon vakcine umiru od srčanog udara", "da se stanovništvo primorava na eksperimentalnu vakcinu“, „da najteži oblik bolesti imaju vakcinisani"... U Crnoj Gori je, do 25. novembra, drugu dozu vakcine primilo 253.421 građana i građanki, što svakako nije zadovoljavajuće u odnosu na mali broj stanovnika, a veliki uticaj na to svakako ima i širenje teorija zavjere o pandemiji i imunizaciji. To potvrđuju i istraživanja koja ukazuju na zabrinjavajuće trendove da u Crnoj Gori trećina građana vjeruje u teorije zavjere o koronavirusu, odnosno da 35 odsto građana vjeruje da su svjetske elite napravile COVID-19 da bi genetski modifikovale ljude kroz buduću vakcinu protiv virusa", rekli su iz CDT.

Oni su dodali da "iako je javna debata poželjna za sva pitanja, pa i pandemiji i njenom kontrolisanju, u javni prostor, naročito kroz medije, se ne smiju uvoditi lažne vijesti i teorije zavjere jer mogu imati direktan uticaj na zdravlje građana Crne Gore".

"Tim Raskrinkavanja i Centra za demokratsku tranziciju poziva medije da budu oprezni i ulože dodatne napore u moderaciji komentara kako se njihovi čitaoci ne bi izlagali neistinama koje su itekako prisutne u toj sekciji", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: