Nova pravila gase auto-škole?

Najavljena inicijativa Ustavnom sudu u vezi sa novim pravilnikom o radu auto-škola. Resor Vesne Bratić ćuti na primjedbe stručne javnosti, ali i novinarska pitanja. Koliko su stara vozila članova ispitnih komisija, pita vlasnik podgoričke auto-škole "Točak" Danilo Radović

49848 pregleda 61 komentar(a)
Vozni park auto-škole “Točak”, Foto: Privatna arhiva
Vozni park auto-škole “Točak”, Foto: Privatna arhiva

Nova pravila o radu auto-škola finansijski bi mogla ugroziti mnoge od njih.

Zbog toga, najavljuju da će pred Ustavnim sudom tražiti ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o bližim uslovima koje treba da ispunjava auto-škola u pogledu prostora, nastavnih sredstava, vozila i kadra, i minimalnim uslovima koje treba da ispunjava vozilo za obuku kandidata za vozača.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta na čijem čelu je Vesna Bratić, koje je donijelo nova pravila, nijesu odgovarali na pitanja “Vijesti”, a koja se odnose na neuvažavanje primjedbi koje su dobili od auto-škola.

Vlasnik podgoričke auto-škole “Točak” Danilo Radović, kazao je da bi “ogroman finansijski udar” bio da zaživi novo pravilo - da vozila moraju da budu starosti do 12 godina. On je istakao da do sada nije bilo ograničenja kada je u pitanju starosti vozila, odnosno da je to pokušano da se uvede da bude osam godina, ali je ranije Ustavni sud to poništio.

”Tako ću i sada da, preko advokata, Ustavnom sudu podnesem inicijativu. Pitam koliko su stara vozila članova ispitne komisije? Garantujem da mnogi voze starija od 12 godina, a nas ograničavaju. Pri tome, mi radimo dva puta godišnje tehničke preglede”, navodi Radović.

Kako je naglasio, stavka da vozila moraju da imaju četvoro vrata je nelogična i takođe bi finansijski ugrozila rad mnogih auto-škola.

”Onda bi morali da sva vozila sa dvoje zamijenimo za ona sa četvoro vrata, odnosno opet izdvajamo novac za vozni park. Ali, to je i najmanji problem, nego kakva je logika da auto mora da ima četvoro vrata”, pitao je Radović.

Prema njegovim riječima, predviđeno je da, između ostalog, za polaganje vozačkih ispita za kategoriju B, vozilo mora da ima najmanje četvoro vrata i najmanje da je dugo 3,75 metara.

”Dakle, to je stvarno nevjerovatno. Rečeno nam je da je to zbog komfora za članove komisije. Brojna su vozila sa dvoje vrata, to je diskriminatorski. Dužina vozila je takođe sporna, tom odredbom se eliminišu brojni proizvođači - recimo ‘škode’ i drugi modeli”, navodi Radović.

Sagovornik “Vijesti” ističe da ima još nelogičnosti, pa je tako za kategoriju C definisano da kamion ima najmanje osam brzina.

”Poređenja radi, uzmite pravilnik iz Hrvatske i vidjećete da oni tih odredbi nemaju. Nijesu prihvaćene ni primjedbe da se doda da se polaganje teorijskog ispita putem testa na računaru omogući kada se steknu uslovi za elektronsko polaganje i kada nadležni organ propiše uslove. Nijesu uvažili primjedbu da se izbriše stavka da vozila za obuku kandidata za A1, A2, A i B kategoriju ne mogu biti starija od deset (12) godina, za C i D kategoriju 18, za priključna vozila 20, a za ona koja koriste invalidne osobe 15 godina”, dodao je Radović.

On je naglasio da je pred Ustavnim sudom 2014. godine pokrenuo proceduru za ocjenu ustavnosti odredbe iz Zakona o saobraćaju, a kojom je bilo propisano da auto-škola za kategoriju B mora da ima vozila koja ne smiju biti starija osam godina.

”Ustavni sud je odlučio pozitivno o našem zahtjevu, a naveli smo kao razlog između ostalog, da u sličnim oblastima, nigdje se nije zahtijevao ovaj uslov za starost vozila, čak ni za autobuse za prevoz putnika, već samo da su vozila tehnički ispravna”, kaže Radović.

I turizmolog može biti u ispitnoj komisiji?

Radović i izbor članova ispitnih komisija je “izazvao čuđenje i pomiješane emocije stručne javnosti”.

”Ono što je posebno zanimljivo jeste da reference izabranih članova ispitnih komisija nijesu javno dostupne, pa ne možemo znati da li članovi zadovoljavaju uslove propisane Zakonom o bezbjednosti saobraćaja (ZOBS). Njime je predviđeno da je zahtijevani nivo obrazovanja članova ispitnih komisija VII stepen nedefinisane struke, tako da se nastavlja pravilo bivšeg režima da to može raditi i turizmolog ili bilo koje lice koje je steklo diplomu menadžmenta iz bilo koje oblasti. Zahtijevamo od MPNKS da objelodani spisak članova ispitnih komisija za polaganje vozačkih ispita sa njihovim referencama”, dodaje Radović.

On smatra da predstavnika ispitnih komisija ispred Ministarstva unutrašnjih poslova treba da predlaže taj resor, a ne Uprava policije kao što je to bio slučaj.

Istakao je da prema ZOBS-u ovlašćeni ispitivač može biti lice koje ima licencu za taj posao, a to nema nijedan član ispitne komisije za polaganje vozačkih ispita, čime članovi krše zakon i gube pravo za sticanje licence u budućnosti. Radović je istakao da ima još dosta nepravilnosti, na koje su pokušali da ukažu, ali da nadležni nemaju sluha za njih.

Bonus video: