Jačati odgovornost za primjenu zakona

Bjeković i Vag saglasili su se da su govor mržnje, lažne vijesti i prijetnje novinarima najveći izazovi sa kojima se treba suočiti u oblasti ljudskih prava i sloboda građana

693 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ombudsman
Foto: Ombudsman

U Crnoj Gori treba jačati odgovornost za primjenu zakona i strateških dokumenata, kako bi se unaprijedilo stanje ljudskih prava i sloboda građana, ocijenjeno je na sastanku ombudsmana Siniše Bjekovića sa šeficom Misije OEBS-a Dominik Vag.

Kako je saopšteno iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Bjeković i Vag saglasili su se da su govor mržnje, lažne vijesti i prijetnje novinarima najveći izazovi sa kojima se treba suočiti u ovoj oblasti.

Vag je kazala da Misija pomno prati dešavanja u svim slučajevima koji se odnose na slobodu izražavanja.

Prema njenim riječima, Misija ostaje posvećena pružanju stručne i tehničke podrške u analizi politika i praksi u vezi sa slučajevima rodno zasnovanog nasilja.

Misija će, kako je navela, pružiti podršku u pogledu podizanja svijesti o rasprostranjenosti nasilja u porodici i nasilja nad ženama i djevojčicama.

“Misija je spremna da nastavi sa pružanjem podrške Crnoj Gori i njenim institucijama u dostizanju ciljeva nacionalne politike”, rekla je Vag.

Bjeković je ocijenio da trenutno, u oblasti ljudskih prava i sloboda, problem nije u zakonodavstvu, već u odgovornosti za implementaciju i ispunjavanje preuzetih obaveza.

„Duže vrijeme ukazujemo na potrebu unaprjeđenja medijskih sloboda i stvaranje boljeg ambijenta za rad, oslobođenog bilo koje vrste pritisaka, a ujedno i podizanja profesionalnih standarda i odgovornosti“, rekao je Bjeković.

On je, kako se navodi u saopštenju, skrenuo pažnju na položaj žena u novinarstvu, kao i trend da su žene u javnom životu generalno izloženije različitim oblicima napada i omalovažavanja, upravo po osnovu pola.

„Posljednji ekstremni slučajevi porodičnog nasilja sa tragičnim posljedicama, ali i brojnost ovih delikata pred sudovima za prekršaje, ukazuju da ta tema ostaje jedan od apsolutnih prioriteta crnogorskih institucija i društva u cjelini“, kazao je Bjeković.

On je naveo da se politički događaji reflektuju na klimu u društvu i odnose među vjerskim i nacionalnim grupama, posebno u periodu izbornih procesa.

Bjeković je kazao da treba nastaviti sa sprovođenjem kampanja i drugih aktivnosti koje će uticati na smanjenje govora mržnje i svih delikata kojima se širi netolerancija, podstiču tenzije i podjele u društvu.

“Posebno je važno raditi sa mladim ljudima, koji veliki dio vremena provode na društvenim mrežama i portalima, i skloni su da nekritički usvajaju i šire različite štetene sadržaje“, poručio je Bjeković.

Bonus video: