Srzentić: Ujedinimo se, kako bismo na vrijeme reagovali i spriječili svaki oblik nasilja nad ženama

Država treba da obezbijedi punu primjenu Istanbulske konvencije, poručila je ministarka

6395 pregleda 4 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Ujedinjeni moramo spriječiti nasilje nad ženama, jer je to problem i odgovornost svih nas, a država treba da obezbijedi punu primjenu Istanbulske konvencije, poručila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Kazala je da su nedavne smrti žena, žrtava nasilja, koje su "uzdrmale i uznemirile cijelu Crnu Goru", ponovo navele na to da se postavi pitanje - da li je moglo biti spriječeno.

“Jeste i moralo je! Baš zato je kampanja '16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja' razlog da se o njemu uvijek promišlja”, rekla je Srzentić povodom događaja "Zajedno protiv nasilja nad ženama", koji je Sigurna ženska kuća organizovala sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, Ministarstvom unutrašnjih poslova - Upravom policije i Glavnim gradom.

Srzentić je ukazala, kako prenosi PR Centar, da je kriza izazvana pandemijom koronavirusa učinila da nejednakost i zlostavljanje budu još izraženiji i da poraste stopa nasilja nad ženama.

“I digitalna era je sa svojim platformama pružila nove oblike nasilja na internetu, naročito prema ženama i djevojčicama. Možemo i moramo spriječiti zlostavljanje djevojčica, djevojaka i žena. Moramo ih osnaživati i osmišljavati učinkovite akcije za smanjenje nasilja. Jer to nikako nije nečiji, već problem svih nas”, dodala je Srzentić.

Kazala je da država treba da obezbijedi punu primjenu Istanbulske konvencije i preduzme sve mjere za primjenu osamdeset jednog člana, koji postavljaju detaljne standarde u oblasti zakonodavstva, prevencije, pravne i institucionalne zaštite i podrške žrtvama, kao i efikasnog procesuiranja i kažnjavanja počinilaca.

“Poruka razumnih, pravednih, odgovornih mora biti glasnija od bijega od odgovornosti svakog zlostavljača. Ujedinimo se kako bismo na vrijeme reagovali i spriječili svaki oblik nasilja i kako bismo pružili podršku onima kojima je najpotrebnija. Crna Gora mora biti sigurno mjesto za sve njene građanke i građane. I kada pomislite da to nije vaša stvar i da bi, možda, trebalo da ćutite- nemojte! Jer, zapamtite: svi smo odgovorni”, zaključila je Srzentić.