Krivokapić: Crna Gora mora da krene u reformu zdravstvenog sistema

On je istakao da bi evropski standardi u svakom smislu trebalo da budu prisutni na cijeloj teritoriji Crne Gore

8486 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora mora da krene u reformu zdravstvenog sistema, kako bi unaprijedili kvalitet zdravstvene usluge, poručio je premijer Zdravko Krivokapić.

On je danas u Budvi na marginama Samita šefova vlada Centralno-evropske inicijative, razgovarao sa direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu, Hansom Klugeom.

Iz Vlade su kazali da je Krivokapić zahvalio na pomoći koju SZO pruža Crnoj Gori u borbi protiv pandemije Kovid-19, poručivši da želi da, ako je moguće, saradnja bude još bolja.

Krivokapić je, kako se navodi, rekao da Crna Gora mora da krene u reformu zdravstvenog sistema, kako bi unaprijedili kvalitet zdravstvene usluge.

On je istakao da bi evropski standardi u svakom smislu trebalo da budu prisutni na cijeloj teritoriji Crne Gore.

„Pošto smo mi Vlada koja je krenula reformskim putem, onda želimo da taj put pored ekonomije bude najznačajniji u zdravstvu i obrazovanju i da stvari postavimo na prava mjesta, kako bi olakšali sebi i drugima”, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, to je zahtijevan posao koji traži ogromno angažovanje i ekspertizu, ali što prije Crna Gora započne taj posao, prije će ga i završiti.

“Zato nam je Vaše iskustvo i znanje od velike koristi“, dodao je Krivokapić.

Kluge je, kako se navodi, čestitao Krivokapiću na uspješnom predsjedavanju CEI i rekao da očekuje da će naredna članica Bugarska nastaviti sa uspješnom implementacijom inicijative.

“On je pružio podršku reformskim procesima koji se vode u Crnoj Gori, naročito Maršalovom planu i inicijativi da se unaprijedi finansijska zaštita građana prilikom korišćenja zdravstvenih usluga”, kaže se usaopštenju.

Kluge je poručio da SZO očekuje punu posvećenost implementaciji Mape puta za unapređenje zdravlja na Zapadnom Balkanu.

Bonus video: