Da Pljevlja ne budu napušteno rudarsko mjesto

Odbornik Demokrata Bojan Krvavac kazao je da Opština mora preduzeti hitne mjere kako bi se strmoglavi pad nataliteta zaustavio i krenuo u suprotnom smjeru

5298 pregleda 0 komentar(a)
Sve manje đaka: Gimnazija u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Sve manje đaka: Gimnazija u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Demokratska Crna Gora predložiće lokalnoj upravi u Pljevljima da u budžetu za narednu godinu planira sredstva za isplatu po hiljadu eura, kao i nabaku pripadajuće opreme za svako novorođeno dijete na području te opštine.

Obrazlažući predlog odbornika Demokrata u lokalnom parlamentu, Bojan Krvavac kazao je da Opština mora preduzeti hitne mjere kako bi se strmoglavi pad nataliteta zaustavio i krenuo u suprotnom smjeru.

”Pljevlja su posljednjih trideset godina izgubila blizu 15 hiljada stanovnika. Više hiljada radnika je ostalo bez posla, grad je opustošen ekonomski, privredno, ekološki, ali smatramo da je najveći poraz prethodne vlasti demografsko razaranje Pljevalja. Poražavajuća slika o broju stanovnika u našem gradu nas opominje da sa državnog, ali i sa lokalnog nivoa moramo preduzeti hitne mjere kako bi se strmoglav pad nataliteta zaustavio”, naveo je Krvavac u saopštenju.

Kazao je da bi ova mjera opštinski budžet u narednoj godini koštala oko 150.000 eura, s obzirom na optimistične prognoze da se u ovoj godini, zaključno sa decembrom očekuje rođenje oko 150 beba.

Kvavac dodaje da su poražavajući podaci da je u prvi razred ove godine na teritoriji opštine upisano svega 160 mališana a u Gimnaziju 70 đaka.

”Razumijemo da lokalni budžet nije finansijski bunar želja iz kojeg izvire novac, međutim, ukoliko se munjevito ne odreaguje u pravcu stvaranja uslova za poboljšanje demografske situacije, Pljevlja će nesumnjivo dijeliti sudbinu napuštenih rudarskih mjesta iz holivudskih filmova”, rekao je Krvavac.

Demokrate predlažu i da lokalna uprava nezaposlenim porodiljama obezbijedi naknadu u iznosu jedne minimalne zarade u državi, u periodu trudničkog i porodiljskog odsustva. Očekivano budžetsko izdvajanje na godišnjem nivou za ovu namjenu, tvrde u toj partiji bilo bi oko 37,500 eura.

Predlažu da Opština pristupi izradi Lokalnog plana socijalnog stanovanja, za mlade bračne parove, koji bi se ogledao kroz subvencije prilikom kupovine stana ili pak kroz dodjelu besplatnih placeva za mlade bračne parove koji nemaju riješeno stambeno pitanje i oslobode se plaćanja građevinske dozvole.

”Na ovaj način bi trebalo pokrenuti akciju rješavanja stambenog pitanja za mlade bračne parove do 30 godina života koji žive na teritoriji Opštine Pljevlja ili za parove koji su napustili naš grad, a planiraju povratak nezadovoljni svojim statusom u drugoj sredini. Kao ogledni obrazac treba koristiti iskustva Sarajeva, Banja Luke, Trebinja, Cetinja i slično. Opredijeliti sredstva za finaniranje tretmana vantjelesne oplodnje po ugledu na mnoge gradove okruženja (Foča, Banja Luka, Priboj)”, navodi Krvavac.

Demokrate traže i da se mladim bračnim parovima sa djecom obezbijedi kroz projekte energetske efikasnosti, besplatno opremanje životnog prostora, termofasadama, stolarijom i uvođenje centralnog grijanja.

”Smatramo da je poražavajući podatak da 64 odsto građana Pljevalja grije samo jednu prostoriju u svojim stanovima. Posebnu pažnju treba staviti na mlade bračne parove sa seoskog područja, jer su oni, zahvaljujući tridesetogodišnjem zapostavljanju sela, maltene endemska vrsta. Kroz subvencionisanje Opštine, trebalo bi se regulisati loše stanje prevoza seoske djece do matičnih škola, a roditeljima sa sela obezbijediti bolje uslove kroz projekte koje sprovodi Ministrstvo poljoprivrede I lokalni Sekretarijat za privredu kroz olakšice za nabavku mašina i opreme za rad, proširivanja stočnog fonda i slično. U posebno teškoj sitiuciji su mlade majke koje žive na seoskom području. Demokrate su u skupštinsku proceduru predložile vraćanje naknada za majke sa troje i više djece, međutim, svjedoci smo da dosta žena sa seoskog područja nije uspjelo da dobije navedenu naknadu zbog nemogućnosti redovnog prijavljivanja na evidenciju Biroa rada. Sa lokalnog nivoa, treba razraditi strategiju simbolične finansijske podrške ženama sa seoskog područja koje imaju djecu i čije porodice žive na seoskom području kako bi na neki način pokušali da olakšamo život i boravak našem stanovništvu na selu”, rekao je Krvavac.

Predlaže da se u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i sa JPU Eko bajka obezbijedi finansiranje boravka djece u vrtićima koje dolaze iz porodica osjetljivog socijalno ekonomskog statusa, kao i za boravak drugog djeteta u vrtiću.

Ponovio je da će Demokrati od Vlade tražiti da se dječiji dodatak isplaćuje svoj djeci do navršene 18 godine života.

Bonus video: