Katolička crkva: Nećemo tražiti kovid potvrde kao uslov za ulazak u vjerske objekte

Poručili su da ih "zbunjuju i ponižavaju stavovi pojedinaca koji bi htjeli da se vjerski djelatnici pretvore u inspektore i policajce, kada je u pitanju pridržavanje i sprovođenje donesenih mjera"

11936 pregleda 51 komentar(a)
Katedrala Svetog Tripuna (Ilustracija), Foto: Savo Prelević
Katedrala Svetog Tripuna (Ilustracija), Foto: Savo Prelević

Barska nadbiskupija i kotorska biskupija saopštile su da neće tražiti kovid potvrdu kao uslav za ulazak u vjerske objekte, što je propisano novim mjerama za suzbijanje koronavirusa.

Barski nadbiskup Rok Đonlješaj i kotorski biskup Ivan Štironja naveli su u zajedničkom saopštenju da ih je iznenadila odluka zdravstvenih vlasti bez prethodnih konsultacija sa crkvenim poglavarima, jer "duboko zadiru u vjersku slobodu i samu dobrobit vjernika koji svojim odgovornim pristupom borbi za zdravlje daju i svoj doprinos nošenjem maski i vakcinacijom".

Poručili su da ih "zbunjuju i ponižavaju stavovi pojedinaca koji bi htjeli da se vjerski djelatnici pretvore u inspektore i policajce, kada je u pitanju pridržavanje i sprovođenje donesenih mjera".

"Katolička Crkva u Crnoj Gori je od samih početaka pandemije, da bi zaštitila zdravlje vjernika koji pohađaju crkve, samostalno primjenjivala mjere za suzbijanje koronavirusa, kakve su bile na snazi u drugim zemljama. Kad su donesene mjere na razini države, nastojali smo se držati svih danih uputa i preporuka. Zahvalni smo Bogu jer nijedna katolička crkva u Crnoj Gori nije bila žarište zaraze niti širenja koronavirusa", piše u saopštenju.

Ističu da se Katolička Crkva odgovorno i ozbiljno, posebno preko Caritasa, uključuje i daje svoj doprinos u brizi za fizičko zdravlje svih ljudi.

"Isto tako ne zaboravlja svoje specifično poslanje brige za duhovno i duševno zdravlje svojih vjernika i svih bližnjih koji joj se obraćaju za pomoć. Ta briga za duše, što je specifikum Katoličke Crkve, pa i drugih Crkava i vjerskih zajednica, traži od nas da u ovim prilikama pandemije ne zaboravimo to svoje temeljno poslanje. Zato smatramo da bi društvo kao takvo trebalo prepoznati i uvažiti naše mišljenje", zaključili su.

Šta kažu mjere

Mjerama za suzbijanje koronavirusa donešenim 1. decembra vjerske zajednice dužne su da obrede organizuju uz obezbjeđivanje najmanje četiri metra kvadratna prostora po osobi.

"Obaveza vjerskih zajednica je da vjerske obrede obavljaju na način, da:

- onemoguće ulazak vjernicima u vjerski objekat bez jednog od dokaza iz nacionalne digitalne COVID potvrde, i to:

a) da su potpuno vakcinisani sa propisanim brojem doza vakcine protiv novog koronavirusa, koji je izdat od ovlašćene zdravstvene ustanove,

b) negativnog rezultata PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od ovlašćene laboratorije i nije stariji od 72 časa,

c) pozitivnog rezultata PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od ovlašćene laboratorije i koji je stariji od 10 dana, a nije stariji od šest mjeseci od dana izdavanja rezultata ovog testa, ili

d) negativnog rezultata brzog antigenskog testa na novi koronavirus (SARS-COV-2), koji je izdat od ovlašćene laboratorije i nije stariji od 48 časova".

Mjerama je propisano je moguće organizovati obrede na otvorenom, takođe uz obezbjeđivanje najmanje 4 metra kvadratna po osobi.

"Obavezno je pridržavanje mjera koje se odnose na pravilno nošenje maske i održavanje distance od dva metra. Zabranjeno je adržavanje duže od 30 minuta. Vjerske zajednice su obavezne da odrede jedno ili više lica koja će vršiti kontrolu, prilikom održavanja vjerskih obreda. Naime, ta lica će kontrolisati da li osobe prilikom ulaska i boravka u vjerskim objektima nose zaštitne maske i poštuju mjeru minimalne fizičke distance", navodi se.

Na ulasku/izlasku iz vjerskih objekta potrebno je obezbijediti sredstva za dezinfekciju ruku i jasno istaknuti obavještenje o broju osoba koje istovremeno mogu biti u vjerskom objektu.

"Takođe istaknuti obavještenja o obaveznom nošenju maske, uz neophodnu fizičku distancu od najmanje 2 metra. Zabranjeno je dodirivanje ili bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe. Vjerske zajednice su obavezne da aktivnosti, kad god je to moguće, prenose putem radio ili TV programa, ili na drugi način, koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju vjerskim aktivnostima bez odlaska u vjerske objekte", propisano je mjerama.

Bonus video: