IZ NVO 35MM PORUČUJU:

Vlada da pokaže suštinsku, a ne formalnu spremnost kažnjavanja napada na novinare

Iz NVO 35mm su podsjetili da je ove godine, prema podacima Sindikata medija Crne Gore, prijavljeno šest napada na novinare i novinarke od kojih je najdrastičniji napad na novinara dnevnog lista „Dan“ Vladimira Otaševića
53 pregleda 0 komentar(a)
35mm, Foto: NVO 35mm
35mm, Foto: NVO 35mm
Ažurirano: 02.11.2017. 14:11h

Vlada ali i ostale državne institucije treba da pokažu i suštinsku, a ne samo formalnu spremnost u kažnjavanju napada na novinare, smatraju iz Nevladine organizacije (NVO) 35mm.

Sve dok javni funkcioneri ne shvate da su na funkcije delegirani od strane građana koji formiraju javnost i njeno mnjenje, te da upravo ta javnost ima pravo da zna kako koriste svoja ovlašćenja, a konsekventno tome – da su novinari čuvari demokratije i da je odnos prema njima pokazatelj demokratičnosti jednog društva, iz te NVO ističu da će se boriti kroz svoj cijeli mandat i misiju – za zaštitu novinara i obilježavati Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Iz NVO 35mm su podsjetili da je ove godine, prema podacima Sindikata medija Crne Gore, prijavljeno šest napada na novinare i novinarke od kojih je najdrastičniji napad na novinara dnevnog lista „Dan“ Vladimira Otaševića. Pomenuti slučaj je, smatraju, izuzetno važan s obzirom da je jedan od aktera brat premijera Duška Markovića.

"Očekujemo od nadležnih državnih institucija da podrobno i detaljno ispitaju okolnosti u kojima je novinar Otašević radio, te javnost obavijesti o ishodu", navode iz ove NVO.

Ne treba, ističu, preskočiti ni skorašnju prvostepenu presudu Osnovnog suda u Podgorici u slučaju novinara Tufika Softića kojom se smatra da država, odnosno nadležna tužilaštva su vodila nedjelotvornu i neefikasnu istragu u slučajevima napada na njega. Sutkinja je, podsjećaju, u pomenutom slučaju dosudila novinaru 7.000 eura odštete, jer ni nakon deset godina nisu pronađeni napadači, kao ni nalogodavci napada na njega.

Kako smatraju, ne treba da nas se tiču samo slučajevi nekažnjivosti zločina nad novinarima u Crnoj Gori već svuda u svijetu, poput skorašnjeg ubistva novinarke Dafne Karuane Galicije, koja je pred oči javnosti donijela istragu „Panama papira“.

Pomenutom istragom, podsjećaju, otkrivena je korupcija na Malti, ali takođe su dio istraživanja bili i korupcijski skandali širom svijeta koji vode i do naše zemlje.

"Pozivamo Vladu, kao krovnu instituciju da preko svojih delegata iz policije, državne bezbijednosti a u sprezi sa inertnošću tužilaštva – ne sabotiraju Komisiju za praćenje istraga napada na novinare, i omoguće da se napadi na novinare i medije koji su potresali crnogorsku javnost proteklih godina konačno istraže do kraja kako bi se, ne samo izvršitelji već i nalogodavci, priveli k poznaniju prava i bili kažnjeni za zločine koji su višestruko oštetili društvo", zaključuju iz NVO 35mm.