Policija ispituje okolnosti pod kojima je došlo do ekološkog incidenta na akumulaciji u Otilovićima

Vlasnik akumulacije u Otilovićima je Elektroprivreda Crne Gore koja vodu iz Otilovićkog jezera koristi za potrebe rada Termoelektrane Pljevlja

3633 pregleda 4 komentar(a)
Splav na akumulaciji u Otilovićima, Foto: Privatna arhiva
Splav na akumulaciji u Otilovićima, Foto: Privatna arhiva

Policija u Pljevljima ispituje okolnosti pod kojima je prekjuče došlo do manjeg ekološkog incidenta na akumulaciji u Otilovićima kada se iz jednog nosećeg bureta drvenog splava sa kućicom koji je plutao jezerom izlila tečnost, za koju se pretpostavlja da je nafta ili motorno ulje.

Policija utvrđuje ko je vlasnik splava i da li je imao odobrenje za njegovo postavljanje na jezeru iz kojeg se grad snabdijeva vodom.

Vlasnik akumulacije u Otilovićima je Elektroprivreda Crne Gore koja vodu iz Otilovićkog jezera koristi za potrebe rada Termoelektrane Pljevlja.

Prema nezvaničnim informacijama, splav je bio usidren nekoliko kilometara uzvodno od brane, ali se najvjerovatnije usljed jakog vjetra otkačio i plutao jezerom. Splav se zaustavio kod brane, gdje je na površini vode primijećena mrlja koja podsjeća na naftnu ili mrlju od ulja.

Predsjednik Sportsko-ribolovnog kluba “Lipljen” Vaso Knežević kazao da oni nisu nadležni za čamce i splavove koji se nalaze na jezeru, jer oni samo kako je rekao upravljaju ribolovnim vodama na teritoriji opštine Pljevlja.

”Za postavljanje splavova neko je drugi nadležan. Svaki plovni objekat bi trebalo da ima dozvolu za to. Kod nas to nije regulisano”, rekao je Knežević.

U otklanjanje posljedica ekološkog incidenta, biće uključeno preduzeće za sanitarnu i ekološku zaštitu “Hemosan” iz Bara, koje je specijalizovano za sanaciju svih vrsta incidenata kako na kopnu tako i na moru.

Odmah nakon što je primijećena mrlja na površini jezera odakle se crpi voda za grad, opštinsko preduzeće Vodovod upozorilo je građane da ne koriste vodu za piće iz sva tri gradska izvorišta, iz kojih se Pljevlja snabdijevaju vodom.

Iz preduzeća Vodovod je saopšteno da je odmah zaustavljen dotok vode iz akumulacije u Otilovićima na postrojenja “Pliješ”.

Prije toga, građani su obaviješteni da za piće nije bila voda sa sva tri izvorišta iz kojih se Pljevlja snabdijevaju vodom. Ranije je iz preduzeća Vodovod saopšteno da je zbog toga dotok vode vode sa akumulacije Otilovići do postrojenja “Pliješ” zaustavljen isključenjem pumpnog postrojenja “Potpliješ”.

”Vodovod je odmah reagovao tako što su uzeti uzorci sirove vode na crpnoj stanici od strane interne laboratorije DOO Vodovod, i na osnovu izmjerenih fizičko-hemijskih parametara nije se mogla uočiti bitnija promjena u kvalitetu vode u odnosu na prethodne dane, s obzirom da Vodovod vrši svakodnevno fizičko-hemijske analize vode”, navodi se u saopštenju Vodovoda.

O novonastaloj situaciji Vodovod je obavjestio Institut za javno zdravlje Crne Gore, tako da će od strane Instituta biti uzeti uzorci sirove vode sa akumulacije Orilovići, kao i uzorci vode sa gradske mreže.

Spriječen dalji nastavak restrikcija

U dogovoru sa Institutom za javno zdravlje, u Crnoj Gori voda sa akumulacije Otilovići je juče ponovo puštena na postrojenje “Pliješ”, a na taj način spriječen je dalji nastavak restrikcija koje su bile planirane.

”Preporuka DOO Vodovoda i Instituta za javno zdravlje je da voda sa sva tri izvorišta nije za piće, kao ni za pripremu hrane, samo i jedino je za tehničku upotrebu. Ova mjera će biti na snazi do konačnih nalaza Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Institut za javno zdravlje vanredno će vršiti uzorkovanje i analizu vode, tako da će potrošači o svim promjenama biti blagovremeno informisani”, saopšteno je iz Vodovoda.

Bonus video: