Kolašin: Za sanaciju puteva svega 180.000 eura

Programom uređenja prostora, Kolašin bi konačno trebalo da dobije Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

3206 pregleda 6 komentar(a)
Trg Vukmana Kruščića u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Trg Vukmana Kruščića u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašin bi naredne godine, kako je planirano nacrtom Programa uređenja prostora, trebalo da dobije konačno Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV).

Za taj i projekat unapređenja kanalizacinone mreže predviđeno je da će biti potrošeno oko sedam milona eura. Opština računa da će novac biti obezbijeđen iz IPA fondova, državne kase i dijelom iz lokalnog budžeta. Dodatno, za izgradnju fekalne i atmosferske kanalizacije i rekonstrukciju postojećeg vodovoda u Ulici Boška Rašovića biće izdvojeno 400.000 eura. Za hidrotehničku infrastrukturu u toj, te dijelu Ulice Milivoja Bulatovića, koji je u zahvatu DUP “Centar”, iz Opština će, kako je planirano, opredijeliti oko 250.000 eura. I u tim projektima lokalna uprava računa na podršku investitora, Uprave za javne radove, donatora...

Iz lokalnog budžeta biće finansirana i izgradnja sportskih terena za potrebe Međuopštinskih omladinskih sportskih igara (MOSI). To će koštati oko 200.000 eura, a realizacija je planirana od drugog do četvrtog kvartala naredne godine. Oko 140.000 eura opredijeljeno je za atmosfersku kanalizaciju na dijelu zaobilaznice prema Gornjem Pažanju.

Prema obimu poslova i cijeni radova, i ove godine u fokusu lokalne vlasti je, sudeći prema nacrtu Porograma uređenja prostora, gradski dio opštine. Za sanaciju pet mostova na ruralnom dijelu planirano je 200.000 eura. Međutim, kako piše u dokumentu, novac treba da obezbijede JP Nacionalni parkovi Crne Gore, te ministrastva poljoprivrede i prosvjete, nauke, kulture i sporta. Izgradnja mosta u Ljevištima trebalo bi da košta, kako piše u nacrtu Programa, 65.000 eura, a te radove finansiraće Ministarstvo poljoprivrede i Opština.

Tek oko 180.000 eura iz opštinskog budžeta planirano je i za sanaciju lokalnih puteva. Od tog iznosa 30.000 eura biće potrošeno na putni pravac Pjenavac-Ilica, a ostalo na sedam lokalnih puteva u Vranještici, Sreteškoj gori, Manastiru Morača, Dragovića Polju, Kraljskim Barma i Blatini. Za modernizaciju gradskih saobraćajnica predviđeno je 60.000 eura, a Opština je planirala da u tom poslu dobije podršku Uprave javnih radova. Eksproprijacija zemljišta u zahvatima DUP “Sportska zona”, “Centar” i “Breža” koštaće 150.000, a već započete izmjene i dopune PUP Kolašin 100.000 eura. Iz lokalne uprave predivdjeli su da će naredne godine finansirati i izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Kaluđerovog mosta u Manastiru Morača, kako i za dvije ulice u Sportskoj zoni, dok će rasvjeta za Lug koštati 16.000 eura. Kapitalni budžet za narednu godinu iznosi 1,5 miliona eura. D. Š.

Bonus video: